Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Căpușele, pericolul verii. Cum le îndepărtăm corect ca să nu ne îmbolnăvim

Căpușele, pericolul verii. Cum le îndepărtăm corect ca să nu ne îmbolnăvim

Cele mai multe dintre spațiile verzi nu sunt întreținute și nu aU fost până acum cosite, motiv pentru care căpușele se pot găsi cu ușurință chiar și în parcuri. Medicul Olga Simionescu ne spune care este pericolul mușcăturii de căpușe și cum le putem îndepărta corect.

Căpușele, pericolul verii. Cum le îndepărtăm corect ca să nu ne îmbolnăvim
de Andreea Cigolea    |    07 Iun 2021   •   12:50

1. Ce sunt? Ectoparaziți (acarieni care înțeapă tegumentul) înrudiți cu păianjenul.

2. Unde le găsim? Pădure, pajiște, iarbă, parc, grădini, tufișuri.

3. Există un sezon predilect? Da. Lunile mai-iulie (pentru zona țării noastre).

4. Ce gazde au? Omul sau animalele (câini, pisici, rozătoare, păsări, căprioare).

5. De ce au nevoie de gazdă? Au patru etape de dezvoltare și la nivelul gazdelor se desăvârșesc acestea: larvă, nimfă, adult. Căpușa este hematofagă, se hrănește cu sângele gazdei.

6. Cum acționează? Mușcătură/înțepătură nedureroase, de aceea uneori nu sunt recunoscute, mai ales dacă la locul contactului nu se dezvoltă papula urticariană. Au o predilecție pentru zonele calde și umede ale tegumentului.

7. Sunt toate căpușele infectate? Nu.

8. Cu ce agenți pot fi infectate? Cu bacterii (Borrelia Burgdorferi, ricketsii), virusuri.

9. Ce boli pot produce căpușele? Boala Lyme, febra mediteraneană, babetsioză, bartoneloză, ricketsioză, encefalită.

10. Ce pot produce la locul de inoculare? Nimic sau o papulă urticariană, asimptomatică. Căpușa eliberează o substanță antiinflamatoare și anticoagulantă, așa că la început nu există simptome. De multe ori oamenii le pot confunda cu alunițe.

11. Cum se îndepărtează de pe tegument? Se dezinfectează locul cu alcool și cu o lupă măritoare se extrage cu penseta insecta, trăgându-i capul și nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată. Se spală bine cu apă și săpun și se aplică din nou alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare, însă în mâini neantrenate e periculos și ineficient.

12. Cine le îndepărtează? Persoana care a identificat-o sau personalul medical (asistentă, medic). Ideal este ca să fie un cadru medical, să îndeparteze capul căpușei.

13. Ce este Borrelia burgdorferi? O bacterie din clasa treponemelor/spirochetelor, care poate produce Boala Lyme și uneori morfeea (sclerodermia localizată).

14. Cum ne ferim de căpușe? Prin îmbrăcăminte de culori deschise și acoperitoare (pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi), substanțe repelente, duș după excursie și analiza tegumentului. Se vor controla și animalele de companie. “Desculț în iarbă” e un risc.

15. De ce este important să fie îndepărtate în mai puțin de 12 ore de la momentul inoculării? Riscul de a dezvolta bola Lyme este semnificativ redus.

16. Când se face testarea serologică pentru Borrelia burdgorferi? La câteva zile după înțepătură și mai ales dacă există simptome.

17. Ce tip de teste se pot face pentru Borrelia burgdorferi? Testul Western-blott pentru Borrelia IgM, se pozitivează foarte rapid si testele serologice IgM (se pozitivează la câteva zile de la mușcătură) și IgG (rămâne + un timp mai mare).

18. La ce trebuie să fie atentă o persoană mușcată de căpușă? La locul înțepăturii (cum evoluează papula, cum se extinde) și la data înțepăturii.

×
Subiecte în articol: capuse
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close