Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce se întâmplă în corpul tău vara, pe caniculă. Semne "de avertizare" pe care ţi le dă organismul

Ce se întâmplă în corpul tău vara, pe caniculă. Semne "de avertizare" pe care ţi le dă organismul

În mod normal, corpul uman este obișnuit cu o anumită variaţie de temperaturi, de obicei între 36 și 38 de grade Celsius. Când creierul omului simte o schimbare mai mare decât aceasta, încearcă să-ți ajute corpul să se răcească. 

Ce se întâmplă în corpul tău vara, pe caniculă. Semne "de avertizare" pe care ţi le dă organismul
Sursa foto: Gettyimages | Tim Robberts
de Alexandra Axinia    |    09 Iul 2023   •   13:35

Un mod în care corpul răcește organismul îl reprezintă dilatarea vaselor și creșterea ritmului cardiac, ceea ce ajută la aducerea căldurii din sânge la suprafața corpului și ajută la eliberarea de căldură în exces.

Când ești expus la temperaturi ridicate, devine mai greu pentru corpul tău să țină pasul cu răcirea. Iar dacă mediul tău este fierbinte și umed, transpirația nu se evaporă la fel de ușor, ceea ce împinge temperatura corpului înapoi. 

Temperaturile ridicate ale corpului pot duce la deteriorarea creierului și a altor organe vitale. Ele pot duce, de asemenea, la mai multe boli legate de căldură.

Citește și: Cum putem prepara salatele de vară cu puține calorii | Nutriționistul Simona Carniciu: "În bucătăria românească se folosește mult ulei

Probleme de sănătate cu care te confrunți pe timpul verii 

Bolile ușoare legate de căldură, inclusiv crampele de căldură, sunt cele mai frecvente. Crampele de căldură se pot dezvolta la persoanele care transpiră mult. 

Transpirația excesivă consumă toată sarea și umiditatea corpului și poate duce la dureri sau spasme musculare, de obicei la nivelul abdomenului, brațelor sau picioarelor. 

De asemenea, se poate dezvolta și o erupție cutanată de căldură. Aceasta este o iritație a pielii cauzată de prea multă transpirație pe vreme caldă și umedă și este cea mai frecventă la copiii mici.

Alte semnele de avertizare prin care corpul vă spune că nu face față căldurii excesive sunt: piele roșie și uscată, puls rapid, dureri de cap, amețeli, greață sau pierderea conștientei. 

Cine este cel mai expus riscului

Vârstnicii, persoanele cu afecțiuni medicale cronice, precum și copiii sunt expuși unui risc mai mare de boli severe legate de căldură.

Conform CNN, bătrânii și persoanele cu afecțiuni medicale cronice pot avea mai puține șanse să simtă și să răspundă la schimbările de temperatură și pot lua medicamente care agravează efectele căldurii.

×
Subiecte în articol: probleme de sanatate canicula
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close