Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum poți să îți faci asigurare medicală la stat dacă nu ai venituri. Va fi valabilă 12 luni

Cum poți să îți faci asigurare medicală la stat dacă nu ai venituri. Va fi valabilă 12 luni

Persoanele neangajate sau fără venituri pot deveni asigurate dacă depun la Agenția Națională de Administrație Fiscală, formularul D212 – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Cum poți să îți faci asigurare medicală la stat dacă nu ai venituri. Va fi valabilă 12 luni
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    31 Aug 2022   •   21:26

De la data depunerii formularului, persoana capătă calitatea de asigurat pentru 12 luni.

Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației. Astfel, dacă D212 se depune în luna martie 2021: baza de calcul = 6 X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 13.800 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei), potrivit exemplului dat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Declarația la ANAF se poate depune atât la sediul de care aparține persoana care vrea să se asigure, prin poștă sau prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul ANAF, potrivit Adevarul.ro.

Cine este asigurat fără să plătească

Legea nr. 95 din 2006 pentru reforma în domeniul sănătății stabilește o serie de categorii de persoane care beneficiază de asigurare medicală fără să achite contribuția. 

Printre aceștia se numără copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani și până la 26 de ani, dacă sunt elevi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor; soldații și gradații profesioniști; tinerii până în 26 de ani care provin din sistemul de protecția a copilului; soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate. 

Alte categorii exceptate sunt deținuții politici, persoanele cu handicap și cele aflate în concediu medical ca urmare a unui accident de muncă, femeile însărcinate și lăuzele, părinții adoptivi aflați în concediu de acomodare, persoanele reținute, arestate sau deținute, șomerii, cei care primesc ajutor social, pensionarii – pentru veniturile realizate din pensii și din drepturile de proprietate intelectuală – precum și personalul monahal al cultelor recunoscute.

×
Subiecte în articol: asigurare medicală venituri
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close