Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dislexia, tulburarea care ne împiedică să citim cursiv. De la ce apare și cum o putem trata

Dislexia, tulburarea care ne împiedică să citim cursiv. De la ce apare și cum o putem trata

Dislexia, o tulburare observată în general în rândul copiilor, dar care poate fi prezentă și la adulți. Aurelian Ciocan, profesor de dicție, a fost prezent la Știrile Dimineții de la Antena 3 CNN și a vorbit despre ce înseamnă dislexia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2023   •   10:12

Dislexia nu este o boală, nu este o dizabilitate. Dislexia este o tulburare care apare în procesul de învățare. Aceasta apare în special la citit, atunci când copii amesteca și încurcă cuvintele care seamă între ele. 

Un copil dislexic poate spune în loc de "geacă" - "ceacă" sau în loc de "ghete" - "gete". 

"În cazul copiilor dislexici, unele simptome pot apărea de la vârsta de patru ani, până ca cel mic să ajungă în clasa zero. Copii dislexici tind să vorbească mai greu, achiziția de cuvinte să fie mai greoaie. 

În cazul adulților, cei care își dau seama după vârsta de 18 ani își aduc aminte că au avut anumite probleme și când au fost mici, Această problemă se regăsește mai des la adulții a căror meserie este în sfera cititului. 

Citește și: Doza minimă zilnică de activitate fizică ce reduce riscul de depresie cu peste 40%. Se poate face și o plimbare lejeră

Îi sfătuiesc pe părinți să le ofere timp copiilor dislexici pentru că cei mici au foarte mare nevoie de suport emoțional. De asemenea, adulții pot merge cu copii la un logoped care vor face ca cititul să fie mult mai ușor. 

Dislexia nu dispare, ești dislexic toată viață, doar că te poți antrena pentru a da randament", a declarat Aurelian Ciocan, profesor de dicție.

Artiști care se confruntă cu Dislexie 

Jennifer Aniston - A depistat dislexia la un control oftalmologic când nu a putut citi textul afișat. 

Orlando Bloom - se luptă cu dislexia încă din copilărie 

Keanu Reeves - s-a confruntat mereu cu bullyngul din cauză că a fost dislexic încă din copilărie. 

Dislexia se transmite pe linie maternă, poate fi moștenită de la părinți, bunici, chiar și unchi sau mătușe. 

×
Subiecte în articol: aurelian ciocan dislexie dictie dislexic
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close