Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Băuturile energizante: Ce conţin şi ce efecte au asupra organismului. Medicul Tudor Ciuhodaru: "O combinație potențial letală"

Băuturile energizante: Ce conţin şi ce efecte au asupra organismului. Medicul Tudor Ciuhodaru: "O combinație potențial letală"

Un băiat de 17 ani ar fi murit după ce a băut prea multe energizante. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, în exclusivitate, la Antena 3 CNN, despre pericolul din spatele acestor băuturi.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2023   •   14:09

Băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziție o cantitate foarte mare de zahăr și cofeină.

Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecțiuni grave ale sănătății și chiar la deces.

"Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă, apropo de aceste băuturi energizante la tineri.

Ele nu ar trebui comercializate la cei sub 18 ani.

Citește și: Un elev de 17 ani a murit brusc, într-o tabără de vară din Iași: ”Bea multe energizante!”

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr.

În România se vând aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante.

Pentru o persoană care nu este obișnuită cu astfel de excitante, i se pot întâmpla tulburări cardio-vasculare multiple: de la creșterea tensiunii arteriale și tulburări.

Mai este și conținutul de zahăr, aproape 27 de grame are fiecare băutură energizantă.

Alcool, taurină, cofeină, zahăr s-ar putea să fie un mare semn de întrebare pentru adaptarea fiecărui organism și, de multe ori cu efecte înșelătoare asupra creierului nostru.

Apar agitația psihomotorie, taurina maschează cumva din acest gen de stimulare, dar pe de altă parte, efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave și pot duce la situații pe care nu ni le dorim.

Ca prevenție, am putea avea educație nutrițională.

O altă problemă noțiunea de prim ajutor, în așa fel încât să se intervină rapid într-o situație de urgență", a spus Tudor Ciuhodaru, medic specialist în medicină de urgență

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close