Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă în România. Recomandările lui Alexandru Rafila pentru populaţie

Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă în România. Recomandările lui Alexandru Rafila pentru populaţie

Epidemia de gripă se declară dacă numărul cazurilor crește trei săptămâni consecutiv cu minim 20% și dacă rata de confirmare a virusului depășește 10% din probe, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă în România. Recomandările lui Alexandru Rafila pentru populaţie
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Silvia Preda    |    04 Ian 2023   •   16:47

Ministrul Sănătății face apel ca pacienții cu forme ușoare și medii să nu aglomereze Unitățile de Urgențe.

"Este vorba de confirmarea unei situații epidemice. Epidemia nu se declanșează, ea există din cauza creșterii numărului de cazuri care trebuie să crească trei săptămâni consecutiv cu minim 20% și a unei rate de confirmare a infecției cu virus gripal care trebuie să depășească 10% din probele care sunt testate", a spus Alexandru Rafila, la TVR Info despre modul în care în România s-ar putea declara epidemie de gripă.

În cazul în care se va confirma joi epidemia, după ce vor fi anunțate datele de către INSP, se vor lua măsuri legate de modul de funcționare a unităților medicale spitalicești.

"Măsurile vor fi legate de gradul de funcționare a unităților spitalicești, de reducerea sau restricționarea vizitelor pentru un interval limitat de timp, cât durează această situație epidemică, utilizarea echipamentului de protecție, inclusiv masca, de către personalul medical, screening-ul personalului. Tot personalul care prezintă infecții respiratorii trebuie să nu vină la serviciu, trebuie izolat la domiciliu, masca de asemenea este recomandată și pentru aparținători și bineînțeles pentru pacienți, fără să existe însă o obligativitate de purtare a măștii în general, dar recomandarea și inclusiv măsurile igienice, spălarea mâinilor, rămân valabile, la fel ca și în timpul pandemiei pentru că și gripa, și celelalte viroze respiratorii se transmit în mod similar. Este foarte importantă în continuare vaccinarea antigripală sau împotriva infecției cu noul coronavirus", a mai spus ministrul Sănătății.

1,5 milioane de români din grupele de risc s-au vaccinat antigripal

Alexandru Rafila le-a transmis pacienților să nu aglomereze unitățile de primiri urgențe în cazul în care au o formă medie sau ușoară de boală, ci să apeleze la medicul de familie.

"Mergem la spital doar dacă discutăm de o boală cu o simptomatologie accentuată. Pentru formele ușoare care sunt comune în marea majoritate a virozelor mergem la medicul de familie. După perioada de sărbători s-au întors, deci medicii de familie sunt în număr mare la lucru, încât să poată să răspundă solicitărilor pacienților de pe propriile liste. Cel mai important este un tratament simptomatic, atunci când este necesar și izolarea la domiciliu a celor care au infecție. Sigur că pacienții cu comorbidități și care au o simptomatologie accentuată – febră foarte mare, peste 39, tuse care nu cedează la medicația obișnuită – se pot prezenta fie la ambulatoriul de specialitate, fie la unitățile de primiri urgențe, dar recomandarea pentru cei cu forme ușoare, cel mult medii, este să apeleze la medicul de familie.

Prezentarea la UPU este indicată pacienților cu forme de boală care le afectează serios starea de sănătate. Noi am pus la dispoziție cel puțin pentru copii un ghid legat de cum trebuie să se orienteze părinții în funcție de simptomatologia copilului și unde trebuie să se adreseze încât așteptarea să fie cât mai scurtă și eficiența terapeutică să fie cât mai bună", a mai spus ministrul Sănătății.

Lista medicamentelor pentru gripă, disponibile în farmacii, publicată de Ministerul Sănătății 

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, transmite Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cele mai multe cazuri sunt în București, Sibiu, Cluj și Ilfov.

În săptămâna 19 - 25 decembrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021. Variația în plus față de media calculată de 64.049 cazuri a 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 119.7%.

Au fost raportate la nivel național 2.685 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1644 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close