Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Hipertensiunea arterială, ucigaşul tăcut responsabil de jumătate din decese

Hipertensiunea arterială, ucigaşul tăcut responsabil de jumătate din decese

Este Ziua Internaţională de Luptă împotriva Hipertensiunii. Boala este cunoscută şi ca ucigaşul tăcut pentru că nu dă simptome vizibile uneori, dar reprezintă o mare problemă de sănătate publică.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2023   •   15:24

Peste 60% dintre decesele provocate de bolile cardiovasculare intervin, de fapt, din cauza hipertensiunii. Prof. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Nicoleta Nedea, asistent medical şi Daniel Porea, ambulanţier, au vorbit la Antena 3 CNN despre riscurile, dar şi despre prevenţia hipertensiunii arteriale.

O tensiune mare prezintă un risc de accident vascular sau infarct, motiv pentru care persoanele care ştiu că pot avea hipertensiune ar trebui să îşi măsoare tensiunea cât se poate de des.

"Tensiunea ar trebui monitorizată de trei ori pe zi: dimineaţa, prânz şi seara. Este important ca înainte de măsurare să existe un repaos de cinci minute. De asemenea, este important să nu fumeze cel puţin o oră înainte şi să nu bea cafea",  a explicat as. Nicoleta Nedea.

Profesorul Bogdan Popescu a declarat că aproximativ 30.000 de români mor în fiecare an din cauza complicaţiilor care intervin pe fondul hipertensiunii arteriale.

"Problema este că e o boală foarte frecventă şi că netratată are urmări foarte grave şi se estimează că 30.000 de români mor anual din cauza complicaţiilor severe ale hipertensiunii. Problema este că adesea este asimptomatică, nu supără cu nimic şi poate duce la urmări fără ca măcar să şti. Singura modalitate de a preveni acest lucru este ca tensiunea să fie măsurată cu regularitate pentru a putea pune diagnosticul şi apoi instituirea tratamentului adecvat.

O presiune crescută la nivelul tuturor vaselor de sânge din organism poate să afecteze toate organele vitale. Principalele organe afectate sunt inima, rinichii, creierul, ochii. Cele despre care spuneam că pot duce la urmări fatale sunt, cel mai adesea, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut sau insuficienţa cardiacă. Sunt foarte multe boli severe ca urmare a hipertensiunii nediagnosticate şi netratate", a declarat prof. dr. Bogdan Popescu.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close