Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cât de importantă este vitamina D pentru organism. Semne și simptome care indică o carență

Cât de importantă este vitamina D pentru organism. Semne și simptome care indică o carență

Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a organismului, iar lipsa cantității necesare poate conduce la apariția unor probleme de sănătate.

Cât de importantă este vitamina D pentru organism. Semne și simptome care indică o carență
Sursa foto: Freepik
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iul 2023   •   16:37

Vitamina D este produsă în mod natural în corp, prin expunerea la soare, fiind necesare în jur de 15-20 de minute pentru ca organismul să producă o cantitate suficientă.

Cu toate acestea, mulți oameni se confruntă cu o lipsă a vitaminei D din organism, dar și cu anumite afecțiuni cauzate de această carență.

Astfel, deficitul de vitamina D poate fi sugerat de oboseala excesivă, depresie, transpirație, căderea părului sau dureri de spate și de oase.

De asemenea, pe termen lung, carența de vitamina D poate conduce la afecțiuni cardiovasculare, infecții sau boli neurologice.

Citește și: Alimentele minune pe care le poți mânca seara fără să te îngrași. Recomandarea nutriționiștilor

Copiii cu deficiență de vitamina D pot face rahitism, iar adulții osteoporoză.

De asemenea, o stare de ușoară tristețe sau deprimare poate fi legată de un deficit de vitamina D, vitamină cu rol în creșterea nivelului de serotonină, hormonul stării de bine, potrivit eHealth Romania, citat de adevarul.ro.

Cu toate acestea, expunerea necontrolată la soare crește riscul apariției cancerului de piele, fiind important să ne asigurăm că ne luăm doza necesară de vitamina D în intervalele în care radiațiile solare nu sunt la intensitate maximă.

×
Subiecte în articol: vitamina d
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close