Antena 3 CNN Actualitate Sănătate OMS, avertisment privind inteligența artificială: "Generează informaţii medicale înşelătoare sau inexacte"

OMS, avertisment privind inteligența artificială: "Generează informaţii medicale înşelătoare sau inexacte"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă la prudenţă faţă de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în sectorul asistenţei medicale publice, afirmând că datele folosite de AI ar putea fi părtinitoare sau utilizate în mod eronat.

OMS, avertisment privind inteligența artificială: "Generează informaţii medicale înşelătoare sau inexacte"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    16 Mai 2023   •   23:26

OMS şi-a exprimat entuziasmul faţă de potenţialul pe care îl deţine AI, însă a precizat că are anumite îngrijorări legate de felul în care inteligenţa artificială va fi folosită pentru a îmbunătăţi accesul la informaţii din sectorul sănătăţii, în calitatea sa de instrument care sprijină deciziile medicale şi care ameliorează serviciile de diagnosticare, potrivit Reuters.

OMS a precizat într-un comunicat că datele utilizate pentru a "antrena" AI ar putea fi părtinitoare şi generează informaţii înşelătoare sau inexacte, iar modelele cibernetice ar putea fi utilizate în mod eronat pentru a genera dezinformare.

Este imperativ să se evalueze riscurile privind utilizarea instrumentelor de tip 'modele de mare limbaj generat' (LLM), precum ChatGPT, pentru a proteja şi a promova bunăstarea oamenilor şi pentru a apăra sănătatea publică, au declarat reprezentanţii acestei agenţii specializate din cadrul ONU.

Citește și: Temeri în lumea scriitorilor, din cauza ChatGPT. Unii oameni au început să vândă cărți scrise de inteligența artificială

Avertizarea emisă de OMS intervine într-o perioadă în care aplicaţiile bazate pe inteligenţa artificială au câştigat rapid în popularitate, evidenţiind o tehnologie care ar putea schimba complet modul în care funcţionează afacerile şi societatea, scrie Agerpres.

×
Subiecte în articol: OMS inteligenta artificiala
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close