Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul la care suntem supuși după schimbarea orei. Doctorul Ciuhodaru: "În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe"

Pericolul la care suntem supuși după schimbarea orei. Doctorul Ciuhodaru: "În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe"

Medicii avertizează că schimbarea orei vine la pachet cu modificări în organism. Acestea cresc semnificativ gradul de manifestare al unor afecțiuni.

Pericolul la care suntem supuși după schimbarea orei. Doctorul Ciuhodaru: "În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe"
Sursa foto: Gettyimages | fatihhoca
de Georgiana Adam    |    27 Mar 2023   •   23:35

Deși majoritatea oamenilor se adaptează ușor la schimbarea orei, doctorul Tudor Ciuhodaru susține că modificările adaptive ale organismului se realizează complet în aproximativ cincisprezece zile.

"În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact: riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional. Totodată, creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale", a explicat doctorul pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Făina care ţine de foame şi nu creşte nivelul de glucoză din sânge. Medicul Tudor Ciuhodaru: "Vorbim despre un aliment extrem de sănătos" 

Acesta vine în întâmpinarea noastră cu cinci pași care ne ajută organismul să se adapteze mai repede la schimbarea orei.

1. Planificarea corespunzătoare a activității.

2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanțelor psihoactive sau situațiilor conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.

4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, a precizat pe Facebook, doctorul Ciuhodaru.

×
Subiecte în articol: ora de vara 2023 Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close