Antena 3 CNN Actualitate Social Gheorghe Piperea, avertisment privind noile ţepe de pe piaţa imobiliară: "Este un abuz. Oamenii pot cere transferul dreptului de proprietate"

Gheorghe Piperea, avertisment privind noile ţepe de pe piaţa imobiliară: "Este un abuz. Oamenii pot cere transferul dreptului de proprietate"

O situație și un fenomen care se întâmplă în ultima perioadă, tocmai pentru că toate prețurile cresc. Unii dezvoltatori consideră că pot anula antecontractele făcute cu oameni care au plătit banii integral pentru apartamente şi case, pentru a putea revinde la prețuri mai mari.

Gheorghe Piperea, avertisment privind noile ţepe de pe piaţa imobiliară: "Este un abuz. Oamenii pot cere transferul dreptului de proprietate"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2022   •   19:23

Din nou, profituri uriașe, dar oamenii rămân fără apartamente. Iată ce spun cei care au fost practic înșelați!

Am achitat 50.000 de euro pentru un apartament de 64 de metri pătrați în 2020, dintr-un total de 60.000. Trebuia să fie finalizat în aprilie 2021, mai aveam doar 10.000 de euro de plătit. Acum, dezvoltatorul a anulat contractul, mi-a returnat banii și urmează să vândă la 1.500 de euro pe metru pătrat același apartament amenajat de către mine.

Un medic stomatolog a fost anunțat că dezvoltatorul, căruia i-a achitat integral, în 2018 un apartament de 3 camere, în Iași, încearcă să rupă contractul.

M-a anunțat că nu mai sunt prețurile de atunci, de când am semnat. Dar toată această întârziere nu îmi poate fi imputată. Eu am dat toți banii, el a construit cu banii mei și acum vrea să facă profit mai mare.

Avocatul Gheorghe Piperea, invitat la Antena 3, a lămurit care sunt drepturile pe care le au cei ajunşi în astfel de situaţii.

"Dacă nu s-a vândut deja unui terț de bună credință, adică un al doilea cumpărător de bună credință, există posibilitatea să fie forțat dezvoltatorul imobiliar să transfere dreptul de proprietate. Pentru că legea, Codul civil permite acest lucru. Însă trebuie să distingem niște situații acolo. Din ce-mi spuneți rezultă că e vorba despre niște ante-contracte, ceea ce înseamnă că trebuie văzut ce scrie acolo.

E posibil ca în acele contracte să fie niște clauze din impreviziune, așa se numesc, care să spună că dacă, să zicem, materialele, materiile prime, costurile în general ale realizării imobilului cresc cu 20%, atunci trebuie să se întâmple ori desființarea contractului, ori majorarea prețului. Sunt astfel de clauze în contracte destul de frecvente.", a explicat avocatul.

OUG nr. 58 / 2022, în favoarea celor ce au semnat precontracte pentru locuinţe

"În al doilea rând, dacă nu e vorba de așa ceva, ci pur și simplu este o revocare, o desființare discreționară a contractului, doar pentru acest motiv că prețul la imobiliare astăzi este mai mare decât decât acum 3 ani de zile, ăsta este un abuz și categoric oamenii nu numai că pot să ceară obligarea la transferul dreptului de proprietate, dar pot să ceară și despăgubiri.", a mai precizat Gheorghe Piperea. 

Avocatul a mai precizat că în practică a întâlnit doar situații în care s-a întârziat și fie dezvoltătorul şi cumpărătorul s-au înțeles și au împărțit pierderile, respectiv penalitățile, fie s-a amânat momentul transferul lui dreptului de proprietate până când dezvoltatorul, respectiv cumpărătorul, au fost capabil să perfecteze contractul. Dacă nu s-a întâmplat nici una, nici alta, atunci s-au cerut penalități în instanță și s-au obținut de către cumpărător, sau s-a cerut în instanță desființarea contractului cu despăgubiri.

Gheorghe Piperea a mai atras atenţia că în Ordonanța de Urgență nr. 58 pe 2022 și imobilele au fost introduse în clasa produselor și în consecință, din perspectiva aceasta, oamenii sunt protejați în calitate de consumatori. Până la momentul acestei ordonanțe, când era vorba despre imobile, se considera că cel care cumpără sau precumpără un imobil nu are beneficiul legislației protecției consumatorilor.

Începând cu această ordonanță, care e destul de recentă, există această protecție și pentru cumpărătorii de imobile, ca de altfel și pentru chiriași.

"Oamenii trebuie să mai și deschidă ochii din când în când. Să fie atenți când semnează un contract.", a avertizat Gheorghe Piperea.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close