
Comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat mai multe tipuri de cozonaci din magazine și au găsit produse care conțin chiar și 21 de aditivi diferiți – atât în aluat, cât și în umplutură sau glazură.
Ei atrag atenția că un astfel de produs nu prea mai are legătură cu ideea de cozonac „tradițional” sau „de casă” și ridică semne de întrebare legate de calitatea ingredientelor.
„În perioada sărbatorilor pascale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pune la dispoziţie următoarea evaluare comparativă a informaţiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanţuri de retail din România. Au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unităţi proprii sau furnizori din sectorul privat pentru reţele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny”, au transmis, joi, reprezentanţii ANPC.
ANPC mai atrage atenția că dacă pe ambalaj sau în denumirea produsului apare că are nucă, rahat, stafide, cacao sau mac, atunci pe etichetă trebuie să fie scris cât la sută din produs conține acel ingredient.
Sfaturi pentru cumpărători
Autoritățile le recomandă oamenilor să fie atenți când cumpără astfel de produse:
- Citiți eticheta – trebuie să fie clară și să conțină toate informațiile despre ingrediente;
- Cumpărați doar din locuri autorizate – spațiile trebuie să fie curate, iar produsele bine păstrate;
- Fiți atenți la cum sunt servite – personalul trebuie să poarte echipament de protecție (halat, bonetă, mănuși);
- Produsele neambalate trebuie ținute ferite de praf și insecte și servite doar cu ustensile speciale – nu este permis ca oamenii să le atingă cu mâna;
- Tot pe etichetă trebuie să fie trecută și lista ingredientelor care pot provoca alergii, dar și dacă au fost folosite premixuri sau înlocuitori pentru ingredientele clasice.
Totodată, pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj.