Antena 3 CNN Actualitate Social Uleiul se scumpeşte din nou. Cât va costa un litru, din toamnă

Uleiul se scumpeşte din nou. Cât va costa un litru, din toamnă

Deşi producţia de floarea soarelui din acest an este una record, acest lucru nu se va resimţi prea mult în preţul uleiului, dimpotrivă. Specialiştii avertizează că din septembrie vom avea parte de noi scumpiri ale uleiului alimentar.

Uleiul se scumpeşte din nou. Cât va costa un litru, din toamnă
Sursa foto: Hepta | MMA / Vlad Stan
de Alexandra Dima    |    12 Iul 2022   •   11:16

România produce cantităţi impresionante de floarea-soarelui dar prelucrează prea puţin, mare parte mergând la export. Expertul în economie Mircea Coșea a explicat care sunt cauzele. 

„...România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a declarat Mircea Coşea pentru Bugetul.ro.

Ţara noastră, aflată pe primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, nu a ştiut să exploateze golul lăsat pe piaţă de războiul din Ucraina. 

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din septembrie, după noua recoltă de floarea soarelui. Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux, potrivit stiritvr.ro. 

×
Subiecte în articol: pret ulei
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close