Antena 3 CNN Actualitate Social Un sociolog a înfiinţat cea mai mare cultură de rabarbură din România

Un sociolog a înfiinţat cea mai mare cultură de rabarbură din România

Un sociolog a înfiinţat cea mai mare cultură de rabarbură din România. Afacerea îi aduce un profit frumos, chiar dacă el vine după mai mulți ani de muncă.

Un sociolog a înfiinţat cea mai mare cultură de rabarbură din România
de Claudia Popovici    |    22 Mai 2021   •   10:59

Care este distanța dintre un sociolog și un cultivator de rabarbură? Cam de la Hamburg la Nadeș, judeţul Mureş. Din Hamburg a adus sociologul nostru primele rădăcini de rabarbură și a înființat prima astfel de cultură din țară.

Afacerea îi aduce un profit frumos, chiar dacă el vine după mai mulți ani de muncă.

„Am un sentiment foarte frumos de libertate când stau aici pe ploaia asta destul de puternică și lucrez. Ceea ce vedeți, de fapt, este rodul muncii tratată ca hobby a unui singur om care, de fapt, are profesia de sociolog", a spus acesta.

Mircea Muntean este proprietarul singurei culturi de rabarbură din România. Pe o suprafață de 800 de metri pătrați la Nadeș, în județul Mureș, sociologul are 750 de rădăcini de rabarbură.

Până să câștige ceva din acest hobby au trecut ani buni.

„Mă lupt de 10 ani să cresc cultură de consum, ori asta este foarte greu. Dar anul trecut și anul acesta au început în sfârșit să apară comenzi noi din restaurante, din hoteluri, din zona patiseriilor. Clienții sunt din toată țara", a spus fermierul.

Mircea Muntean îi sfătuiește pe cei care o afacere în acest domeniu se țină de preț.

„Aș îndemna pe oricine face în România o afacere cu o cultură agricolă de nișă să nu cedeze. Piața începe să ceară deja acest produs rabarbura, în diverse forme de servire, de prezentare. Cultura este foarte rentabilă. Dintr-o rădăcină pot să scoți minim două kilograme jumate trei într-un sezon", a explicat sociologul.

Recoltarea începe de la mijlocul lui aprilie și merge până în iulie, iar antreprenorul îi îndeamnă și pe alții să ia exemplul.

 „Bucuros și dornic de a împărtăși din experiența asta. Nu mă tem de ideea de concurență, țara este foarte mare, Europa este foarte mare, se poate şi exporta. Ceea ce încerc eu să fac de atâția ani este să împrăștii cunoștințe și să împrăștii încrederea în ideea de afacere cu rabarbură", a mai spus Mircea Munteanu.

Prețul unui kilogram de rabarbură este de 9 lei în acest moment, dar calitățile plantei sunt de excepție fiind considerat un adevărat medicament natural.

„Are foarte multe vitamine, minerale și este recomandată și la fixarea calciului în oase. Este cunoscută ca un tonic hepatic în lupta scăderii colesterolului rău, în realizarea unei normalități ar tensiunii arteriale precum și diferite boli digestive datorită conținutului mare de fibre", a spus Liviu Todoran, specialist în industria alimentară.

În plus, rabarbura nu este pretențioasă. Cei interesați de o asemenea cultură au de plătit între 70 de cenți și 1,5 euro.

„Ar putea să dezvolte agricultură de nișă cu o plus valoare mult mai mare față de alte culturi și cu un aport mult mai important față de utilizarea corectă a terenului, pentru ca asta nu consumă resurse mari, tractoare, motorină, îngrășăminte chimicale. Nu îi trebuie nimic, ea crește. Recoltăm prin smulgere cu o mișcare fermă. Pentru consum se taie frunza", a mai spus fermierul.

După recoltare, fermierul ambalează tulpinile, le cântărește, le etichetează și trimite comenzile clienților, apoi plantele sunt transformate în deserturi delicioase.

Mircea Muntean plănuiește acum să se extindă, să înființeze o cultură de jumătate de hectar de rabarbură.

×
Subiecte în articol: rubarbură sociolog fermier
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close