Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Brăţările dacice sunt autentice

Studiu: Brăţările dacice sunt autentice

Studiu: Brăţările dacice sunt autentice
Sursa foto: Foto: Intact Images
26 Ian 2011   •   23:16

Celebrele bratari dacice sunt autentice. Afirmaţia îi aparţine unui cercetător român al cărui studiu a fost preluat şi de National Geographic. Deşi până acum au circulat tot felul de ipoteze, Ernest Târnoveanu a demonstrat că aurul brăţărilor provine din râurile de lângă Sarmizegetusa.

"Dacii erau contemporanii misterioşi ai romanilor. Ei au locuit în Transilvania cu multe secole înainte ca Bram Stoker să viseze la Dracula. Nu au lăsat nicio scriere, dar după cum sugerează brăţările, erau plini de comori". Asta scrie despre daci National Geographic. Nu istoria dacilor i-a atras pe americani ci bogaţia brăţărilor.

Celebrele brăţări dacice, cele pe care statul român a reuşit să le recupereze după ce au fost vândute de hoţi, sunt confecţionate din aur masiv, iar fiecare dintre ele cântăreşte 1 kilogram.

 


Povestea lor a revenit în actualitate după ce Ernest Târnoveanu, arheolog şi director al Muzeului Naţional de Istorie a publicat un studiu. El a infirmat ipoteza conform căreia podoabele nu ar fi fost autentice şi ar fi fost confecţionate în zilele noastre din monede greceşti. Tehnica de prelucare a aurului folosită în cazul brăţărilor, cea de modelare la rece, este una specifică perioadei din care provin podoabele. De asemenea, analizele de laborator au demostrat ca brăţările au stat o perioadă îndelungată în pământ.

Ernest Târnoveanu mai are o teorie interesantă privind brăţările: doar unele dintre brăţări au fost folosite. Cele 12 brăţări dacice recuperate până acum de statul roman se află expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Încă 12 brăţări ar urma să fie răscumpărate pentru ca tezaurul dacic sa fie întregit.

×
Subiecte în articol: romani National Geographic
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close