Antena 3 CNN Actualitate Vasile Bănescu: Înființarea unei mitropolii a Tomisului, cerută de ÎPS Teodosie, este o „defunctă temă definitiv închisă”

Vasile Bănescu: Înființarea unei mitropolii a Tomisului, cerută de ÎPS Teodosie, este o „defunctă temă definitiv închisă”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Victor Bănescu, spune că problema înființării unei mitropolii a Tomisului este „definitiv închisă” și că posibilele reacții „inadecvate pe această defunctă temă” nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial.

Vasile Bănescu: Înființarea unei mitropolii a Tomisului, cerută de ÎPS Teodosie, este o „defunctă temă definitiv închisă”
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    26 Mai 2021   •   21:19

Solicitarea a fost făcută de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, și a primit deja un răspuns negativ de la conducerea BOR. Apariția scrisorii Sfântului Sinod în mass-media a provocat o reacție dură a ÎPS Teodosie.

Bănescu a spus că singura instituție îndrituită să se pronunțe pe istorie și istoriografie este Academia Română, în condițiile în care ÎPS Teodosie invocase motive istorice pentru transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie.

"Singura instituție îndrituită să se pronunțe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanță platonică a termenului"

„În probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreștină, singura instituție îndrituită să se pronunțe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanță platonică a termenului, improvizate pentru a evidenția cu emfază și festivism ‘importanța unui anume punct pe harta lumii’”, a spus Bănescu despre scrierile Arhiepiscopului Tomisului pe tema istoriei creștine a cetății Tomisului, potrivit Mediafax.

Acesta precizează că orice documente menite să pună în lumină elemente noi din istoria unui spațiu geografic sau religios-cultural românesc ar trebui să fie „orientate de onestitatea științifică și intelectuală spre cercetarea și validarea autenticilor specialiști în domeniu din cel mai înalt for cultural al țării (Academia Română), nu prezentate local, hilar, exaltat și ditirambic ca fiind epocal revelatoare pentru ‘cunoașterea’ unor lucruri deja bine cunoscute, sau pentru lansarea unor incontrolabile și dezarticulate speculații”.

Acesta adaugă că pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria „Sfântului Sinod”, forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înființării unei mitropolii a Tomisului este una „definitiv închisă”, iar posibilele reacții „inadecvate pe această defunctă temă” nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial.

Anchetă la Universitatea Ovidius, în cazul tezelor de doctorat plagiate și coordonate de ÎPS Teodosie

Este anchetă la Universitatea Ovidius din Constanța, în cazul tezelor de doctorat plagiate şi conduse de ÎPS Teodosie.

Acuzațiile sunt extrem de grave: nouă din cele 15 teze de doctorat ar fi fost invalidate din cauza faptului că erau plagiate. ÎPS Teodosie susține însă că de vină ar fi un calculator.

Cei de la Universitatea Ovidius vor cerceta cu exactitate să vadă ce se întâmplă în cadrul Școlii de Doctorat de la universitate, în cadrul Școlii Teologice. În ceea ce-l privește pe ÎPS Teodosie, el spune că softul este cel care analizează aceste teze și scoate în evidență dacă lucrarea depășește 5% gradul de similitudine cu o altă lucrare.

Totodată, ÎPS spune că doar opt lucrări ar fi fost coordonate de el și chiar dacă unele au fost invalidate, această validare nu este definitivă.

Softul antiplagiat arată că nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%

”Softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU.

În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public”, arată Arhiepiscopia Tomisului într-un comunicat de presă.

Consiliul de Administraţie al Universităţii Ovidius din Constanţa a anunţat că va analiza, astăzi, tezele de doctorat coordonate de Arhiepiscopul Tomisului. Ierarhul speră astfel într-o răzgândire. Reacţia patriarhiei Române a fost pe cât de surprinzătoare, pe atât de categorică.

Patriarhia Română: Ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie nu constituie o necesitate misionară actuală, ci mai degrabă o ambiție a celui care o conduce"

"La solicitarea trimisă de Arhiepiscopia Tomisului, patriarhia consideră insuficient argumentată solicitarea deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie nu constituie o necesitate misionară actuală, ci mai degrabă o ambiție a celui care o conduce", a precizat și Patriarhia Română.

De-a lungul timpului, Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri: a împărtășit credincioşii cu aceaşi lingură în plină pandemie, a discriminat femeile când a declarat că nu pot avea roluri în Biserică. Însuşi Patriarhul Daniel l-a acuzat pe Teodosie de răzvrătire, sfidarea a Patriarhiei şi atitudine provocatoare.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie Vasile Banescu
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close