Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cauzele gastritei şi cum recunoaştem boala. Dr. Negreanu: "Atenţie la consumul de antiinflamatoare. Pot face foarte rău!”

Cauzele gastritei şi cum recunoaştem boala. Dr. Negreanu: "Atenţie la consumul de antiinflamatoare. Pot face foarte rău!”

Astăzi aflăm tot ce e nevoie să ştim despre gastrită. De la ce apare, cu ce este des confundată şi mai ales cum se vindecă, ne spune gastroenterologul Lucian Negreanu.

de Andreea Cigolea    |   

 Gastroenterologul Lucian Negreanu a vorbit în cadrul rubricii "Sfat de sănătate" cu Andreea Cigolea despre ce complicaţii aduce gastrita şi de ce trebuie să fim foarte atenţi la infecţia cu Helicobacter Pylori.

Cauzele gastritei. Ce se ascunde în spatele acestei boli

"Sub această mare umbrelă a gastritelor şi suferinţelor, durerii cronice se ascund de fapt alte lucruri şi nu vorbim neapărat de o suferinţă a stomacului, cum înţelege toată lumea. Evident că putem incrimina o mulţime de lucruri. Luăm multe medicamente fără prescripţie sau cu prescripţie care pot să aibă efecte adverse. Trăim într-o ţară unde infecţia cu Helicobacter e foarte prevalentă şi poate discutăm despre asta.

Gastrita, confundată des cu sindromul de colon iritabil

Evident că un foarte mare segment din pacienţi au altceva. Fie vorba de un intestin iritabil, fie este vorba de o durere cronică de altă natură. De aceea e important să discute fie cu medicul de familie, fie cu un medic de specialitate de gastro, să clarifice dacă întradevăr ceea ce îl supără e o gastrită sau altceva. 

Simptomele unei gastrite

Poţi avea o durere sau poţi avea arsuri şi de fapt să fie o boală de reflux (...), dureri. Poate să fie vorba de baloane uneori şi pe care pacienţii o asociază cu o gastrită. Cel mai adesea pacienții vin pentru durere cronică abdominală. 

Atenţie la consumul de antiinflamatoare. Pot face foarte rău!

(...) Acum luăm medicamente care pot face rău, cum sunt antiinflamatoarele, iar Helicobacter aunci când este, ne poate afecta oricând. Stresul, aşa cum era el perceput, care cauzează gastrită sau ulcer, a devenit acum un factor secundar.

Cât de importantă este alimentaţia pentru cei care suferă de gastrită

Putem vorbi de un stil de viaţă sănătos şi mai ales dumneavoastră încercaţi să educaţi publicul în această idee şi cu toţii ne dorim asta. Pe altă parte, legat de Helicobacter, conceptul e foarte clar. El este considerat un carcinogen de gradul 1 de către OMS. Îl găseşti, trebuie să îl eradici şi aici e o discuţie interesantă, dacă nu cumva tratând cu antibiotice rişti să faci alte lucruri, cum e celebra infecţie cu clostridioides dificilă. Trebuie discutat cu medicul.

România, ţara în care infecţia cu Helicobacter Pylori este des întâlnită

Din păcate, cu Helicobacter lucrurile stau în felul următor. El este foarte prevalent şi suntem o ţară unde din păcate e prevalent şi unde avem multă rezistenţă la antibioticele uzuale, din varii motive. (...) Trebuie verificat că l-am eradicat, pentru că te trezeşti peste 15 ani, că pacientul vine cu un adenocarcinom şi spune "Da, am avut Helicobacter, dar l-am tratat". Dar ai verficat că erai între cei care s-au vindecat de această infecţie? 

Infecţia cu Helicobacter Pylori nu trece de la sine, ci doar cu tratament

Nu prea trece de la sine. Sigur că avem specii extrem de agresive. Sunt două gene care dau o agresivitate crescută şi sigur, combinată cu alte lucruri, genetica ta plus alţi factori de mediu, aici creşte riscul. Odată găsit, se tratează. 

Gastrita se vindecă

Noţiunea de gastrită histologică, adică te-ai dus, ai luat biopsii, găseşti o leziune histologică care are o clasificare extrem de complicată, e una. Simptomele proteiforme pot să dispară. Poate ai un stres la serviciu sau în viaţa cotidiană care nu e uşoară de când cu pandemia, de exemplu, şi, de fapt ai un intestin iritabil, care să sperăm că o să treacă, lucrurile să meargă bine. Există o categorie de gastrită autoimună (...) cu care trăieşti toată viaţa, pentru că sistemul tău imun atacă celulele care căptuşesc mucoasa gastrică. Aici, sigur lucrurile nu ştim încă să le vindecăm, dar ştim foarte bine să le monitorizăm şi, la fel, ţine de a ne educa şi de a fi parteneri cu pacienţii. Se poate rezolva, evident", a explicat dr. Lucian Negreanu, dr. medic primar gastrotenterolog.

Subiecte în articol: Lucian Negreanu Sfat de sănătate
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!