Antena 3 CNN Politică Cât vor ajunge să câștige angajații din primării. Reacția ministrului Muncii

Cât vor ajunge să câștige angajații din primării. Reacția ministrului Muncii

Evoluții spectaculoase în ceea ce înseamnă salarii în România. După aplicarea legii salarizării, veniturile angajaţiilor din Primării şi consilii locale aproape că s-au triplat.

De altfel, potrivit presei locale, unii edili au recurs deja la măsuri extreme - au recurs la concedieri pentru acordarea de lefuri mai mari pentru restul angajaților. Astfel, salariile funcţionarilor din Primăria Caransebeş au fost majorate, conform unei hotărâri ce a fost aprobată vineri, 28 iulie, iar primarul Felix Borcean va câştiga un salariu de bază de 9.425 de lei. Edilul a anunţat însă că vor urma concedieri pentru că bugetul local nu poate suporta aceste majorări. Din cei 170 de angajaţi ai Primăriei Caransebeş, ar putea să mai rămână aproximativ 100.

Atât în cazul primăriilor de municipii, dar și al celor de comune, majorările substanțiale acordate angajaților riscă să aibă efecte negative pe termen mediu și lung. În multe comune, ca de exemplu Tarcău din județul Neamț, nu mai există salariat fără minimum 3000 de lei pe lună. La Primăria Galaţi, din categoria personalului auxiliar, un şofer va încasa între 2.700 şi 2.900 de lei net, un muncitor calificat va încasa 2.500 - 2.800 de lei, iar un muncitor necalificat va fi renumerat cu 1.900-2.000 de lei.

Acum, Primăria Caransebeș este nevoită să facă restructurări pentru a putea face față majorărilor salariale. „Nu era vorba de concedieri, era vorba de o ajustare a celor angajați în Primăria Caransebeș. Dar cred că în orice primărie ar trebui făcute restructurări pentru că această lege a salarizarii tocmai la asta se referă. Înainte de această lege, salariul net al primăriei Caransebeș era de 3.900 de lei plus un spor de 15 %”, a declarat primarul Caransebeș, Felix Cosmin Brocean.

Pe de altă parte, edilul din Tercău susține că are cea mai bogată comună și își permite să plătească salariile angajaților. „Am aplicat o lege a salarizării, se pare că până la această dată nu a fost îndreptată o mare eroare. Era nevoie de oameni, nu au fost salarii pe măsură. Acum se pare că e nevoie de un echilibru total în această țară. Suntem cea mai bogată comună din țară pentru că avem o suprafață mare de hectare de pădure, pădurea este toată a statului”, a declarat Iulian Găină, primar Tarcău, jud. Neamț.

„Ei or să înțeleagă acum că toată răspunderea e la autoritățile locale. Cei care au mărit foarte mult vor constata anul viitor că își permit sau nu să plătească salarii bune. Dacă nu, va trebui să facă restructurări sau să scadă salariile. Până acum, toată lumea din administrația locală spunea că e nedrept. Este oricum o formă mult mai corectă decât când veniturile treceau peste primar. Noi am plafonat la un nivel care să poată fi și pentru bugetul statului susținut”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor