Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Câte luni poți păstra în congelator carnea, legumele şi peştele? "Nu durează pentru totdeauna"

Câte luni poți păstra în congelator carnea, legumele şi peştele? "Nu durează pentru totdeauna"

Congelarea este o metodă bună de a păstra alimente pentru mai mult timp și de a nu risipi mâncarea, însă există și în acest caz perioade de timp de care trebuie să ținem cont.

de Georgiana Adam    |   

Carnea este poate unul dintre alimentele cel mai des congelate de noi, însă odată pusă la congelator, nu înseamnă că ea poate fi ținută acolo timp nelimitat.

În plus, timpul de congelare diferă în funcție de tipul cărnii sau de modul acesteia de preparare. Mai ales în această perioadă de după Paște, când mâncarea a fost din belșug, mulți se gândesc la congelator ca la o metodă de economisire și păstrare a alimentelor.

După trei luni, culoarea, aroma și textura cărnii încep să se deterioreze

Dacă alegeți să congelați alimente cumpărate de la supermarket și care sunt deja ambalate, având termenul de expirare pe ambalaj, acest lucru vă poate ajuta și mai mult. 

Vă asigurați în acest fel că mâncarea este sigură și poate fi gătită în siguranță, economisind astfel bani pentru masa de a doua zi.

Mulți români cred că dacă pun carnea în cel mai rece sertar al congelatorului, ea rezistă multă vreme acolo și poate fi consumată fără probleme. Specialiștii spun, însă, că acest aspect nu trebuie ignorat.

Spre exemplu, carnea poate fi ținută la congelator trei luni, și nu mai mult așa cum am fi tentați să credem, pentru că ea nu durează pentru totdeauna, potrivit goodhousekeeping.com

Ghid de congelare corectă a alimentelor

În plus, după această perioadă, carnea poate fi gătită în siguranță pentru consum, însă culoarea, aroma și textura vor începe să se deterioreze.

În acest sens, Cher Loh, profesorul-șef al Școlii de Bucătari Good Housekeeping’s, a creat un ghid de congelare a alimentelor în condiții optime.

Carnea

Carnea se păstrează trei luni în congelator. Carnea de vită și porc ”durează” trei luni, în timp ce mielul, dacă v-a mai rămas de la Paște, se ține doar două luni.

Tot trei luni rezistă la congelator și carnea de pui, de curcan, de rață sau de gâscă, ori iepurele.

Carnea procesată rezistă mai puţin timp. Șunca se păstrează la congelator două luni, la fel și carnea în conservă, în timp ce jambonul se ține două luni.

Peștele

Peștele alb se congelează timp de șase luni, iar peștele gras, timp de trei luni, la fel ca şi crustaceele. 

Un termen mai mare de valabilitate în congelator îl au porţiile de pește sigilate în vid, ele putând fi păstrate timp de un an.

Fructele

Fructele, în funcție de starea în care se găsesc, pot fi congelate între şase luni şi un an. Astfel, fructele proaspete, la fel ca şi piureurile din fructe, pot sta la congelator şase luni, în timp ce sucul din fructe se poate păstra 12 luni.

Legumele se congelează în funcţie de culoare

Legumele

La legume, un aspect important de care spun specialiştii că se ţine cont este culoarea lor. Astfel, legumele albe rezistă cel mai mult la congelator, adică timp de un an.

Legumele care nu sunt albe au valabilitate mică, de circa trei luni. Roşiile fac excepţie, ele pot sta în lada frigorifică şase luni, la fel ca şi piureurile de legume.

Mâncarea preparată

Mâncarea preparată rezistă în congelator între o lună şi trei luni, în funcţie de modul de gătire, spun cei de la şcoala de bucătari.

Astfel, supele și sosurile, timp de trei luni, prăjiturile: 3-6 luni, pâinea: 3-6 luni, iar aluatul de pâine, o lună. Produsele de patiserie rezistă trei luni.

Lactatele

În cazul lactatelor, acestea se congelează, de obicei, 12 luni, dacă vorbim despre unt sărat sau îngheţată. Untul nesărat rezistă doar şase luni, nu un an, ca cel care are sare.

Cum dezgheţăm corect alimentele

1. Nu recongelați alimentele gătite pe care le-aţi dezghețat. Alimentele crude decongelate mai pot fi congelate din nou, numai dacă au fost gătite după decongelare.

2. Dezghețarea trebuie să urmeze instrucțiunile producătorului (dacă sunt disponibile).

3. Dezghețarea alimentelor congelate trebuie făcută cu atenție. Nu lăsați niciodată alimentele pentru a se dezgheța într-un loc cald (decongelarea în frigider la 5 grade Celsius este cea mai sigură modalitate de a face acest lucru).

4. Pentru a dezgheța carnea, puneți-o pe o tavă sau farfurie pentru a nu pierde sucurile din ea și puneți-o întotdeauna în spatele frigiderului. Bucățile mici ar trebui să se dezghețe în aproximativ șase ore, iar bucăţile mari și curcanii pot dura până la 48 de ore.

5. Dezghețarea cărnii în frigider/cuptorul cu microunde se face numai cu alimentul acoperit, pentru a evita orice contaminare a celor din jur.

6. Asigurați-vă că alimentele sunt dezghețate bine înainte de a le găti.

Subiecte în articol: carne congelator congelare
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște