Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce conţin bomboanele pentru gât. Analiza făcută de specialiştii de la Protecția Consumatorului

Ce conţin bomboanele pentru gât. Analiza făcută de specialiştii de la Protecția Consumatorului

Specialiștii de la Protecția Consumatorilor au găsit o serie de substanțe nocive în produsele pe care aproape fiecare român le consumă an de an.

de Georgiana Adam    |   

Unele companii farmaceutice aleg să vândă vitaminele într-o manieră mai prietenoasă, sub formă de drajeuri, asemănătoare bomboanelor. Ceea ce arată bine și este gustos nu înseamnă că e și sănătos, se arată într-un studiu realizat de curând, de InfoCons.

Potrivit studiului realizat de InfoCons, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost analizate conțin substanțe dăunătoare organismului, cunoscute publicului larg drept "E-uri".

Pastilele de gât pentru supt conțin în medie, câte două E-uri. Toate au în componență minim o astfel de substanță. Cel mai mare număr de E-uri a fost descoperit la niște drajeuri cu șase astfel de substanțe chimice.

Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953, E570, E334, E104 sau E954, arată sursa citată.

Câte E-uri conțin în medie pastilele pentru gât

Conform studiului realizat de InfoCons în acest an, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse "radiografiei" conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură. 

Studiul InfoCons demonstrează că pastilele de supt "analizate" conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.

38% din produse au 1 aditiv alimentar;

25% din produse au 3 aditivi alimentari;

12% din produse au 5 aditivi alimentari;

9% din produse au 2 aditivi alimentari;

9% din produse au 2 aditivi alimentari;

3% din produse au 6 aditivi alimentari.

Cantitatea de zahăr din pastilele de gât, secretizată

Pe aproximativ 70% dintre etichete nu este menționată cantitatea de zahăr. Conform studiului citat, zahărul din pastilele de supt se încadrează între 0 și 1,5 grame per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 grame.

Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de 25 g/ zi, adică aproximativ cinci plicuri de zahăr.

În cadrul studiului au fost analizate: cantitatea de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr și îndulcitori, aromele identificate, substanțele active folosite, precum și informațiile utile referitoare la prospect.

Pe lângă E-urile din comprimatelor de supt, pe parcursul unei zile se pot asimila E-uri și din alte produse precum: plicuri anti-răceală, mezeluri, pateu etc.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are