Antena 3 CNN Politică Cum explică AUR programul „Case la 1 leu”: „Și în Italia sunt case la 1 euro”

Cum explică AUR programul „Case la 1 leu”: „Și în Italia sunt case la 1 euro”

A.I.
2 minute de citit Publicat la 21:48 12 Mai 2025 Modificat la 21:50 12 Mai 2025
Cum explică AUR programul „Case la 1 leu”: „Și în Italia sunt case la 1 euro” Marius Lulea a explicat la Antena 3 CNN "programul" caselor de un leu. Foto: Agerpres

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a explicat la Antena 3 CNN programul "Case la un leu" pentru românii din diaspora.

Inițiativa a fost popularizată intens în ultimele zile de această formațiune, după ce președintele și candidatul prezidențial al AUR, George Simion, a recunoscut că i-a mințit anul trecut pe români cu programul locuințelor "de 35 de mii de euro".

Din spusele lui Lulea, programul Case la un leu se referă la case care nu sunt în prezent în proprietatea statului român, ci aparțin celor plecați din România. Printre aceștia, spune Lulea, există oameni care nu mai sunt interesați de aceste proprietăți, situație în care statul le-ar putea răscumpăra la prețul pieței.

"Așa cum procedează statul când face exproprieri pentru autostrăzi", a explicat Lulea.

Aceste case, răscumpărate de stat, ar urma să fie date altor români, atrași de gândul întoarcerii în țară, prețul fiind unul simbolic, de un leu.

Practic, din spusele lui Lulea rezultă că un eventual guvern AUR ar urma să răscumpere casele unor români plecați din țară pentru a le oferi altor români, care ar dori să se întoarcă în țară.

AUR promite case la un leu, pe care nu le are, de la români care n-ar mai vrea să se întoarcă în țară

Reprezentantul AUR a recunoscut că nu există cadrul legal pentru un astfel de program, dar s-a arătat optimist, indicând ca sursă de inspirație programele similare derulate în țări precum Italia.

"Astfel de programe există în alte state UE. Există în Italia, în Marea Britanie, Germania: case la un euro. România se confruntă cu problema majoră a depopulării satelor. Avem 5-6 milioane de români care au fugit din țară din cauza regimurilor politice catastrofale. Iar satele românești - pentru că majoritatea au plecat de la sate și din micile orașe - sunt părăsite.

Sunt case care se prăbușesc. Bisericile, azi, sunt mult mai pline (de români) în Marea Britanie, Spania, Italia. Sunt mai mulți copii care se nasc dincolo de granițe decât în țară. Când te duci în bisericile din satele românești, ele sunt goale. Noi ne dorim ca acești români să se întoarcă acasă.

Și atunci, noi propunem o soluție propusă și de alții în Italia. Și anume, ca românii să redevină proprietari pe aceste case care azi sunt abandonate. Chestiunea este ca noi să punem la dispoziția lor aceste proprietăți, urmând ca ei să se restabilească acasă, fie permanent, fie ca locuință de vacanță, fie ca perspectivă pentru copiii lor. 

Marius Lulea recunoaște că trebuie creat mai întâi cadrul legislativ necesar

Va trebui să căutăm și să realizăm cadrul legal necesar pentru ca acest proprietăți să fie valorificate. Nu să fie luate cu forța. Să fie trecute de cei care locuiesc acolo, prin propria voință, în posesia altor persoane, sau să fie răscumpărate de stat, așa cum procedează (statul) cu exproprierile când se construiesc autostrăzi.

Există soluții implementate de alte state și trebui să găsim soluții echitabile pentru toate părțile. 
Dacă românii care locuiesc acolo sau dețin acea proprietate vor să se întoarcă, noi suntem fericiți. Însă dacă ei spun că nu au motive să se întoarcă, atunci noi vom găsi o soluție pentru ca ei să beneficieze de justa despăgubire.

Asta a făcut și Italia, cu sumele corespunzătoare de pe piață, iar statul le va ceda cu prețul simbolic de un euro (un leu, în formularea lui George Simion, n.r.) românilor care doresc să se mute înapoi în țară", conchis Marius Lulea.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole