Antena 3 CNN Actualitate Cum a scăpat o femeie de amendă, în ciuda faptului că încălcase legea. Greșeala făcută de polițistul care a întocmit procesul verbal

Cum a scăpat o femeie de amendă, în ciuda faptului că încălcase legea. Greșeala făcută de polițistul care a întocmit procesul verbal

O femeie din Sibiu a scăpat ca prin minune de amendă, în ciuda faptului că a fost surprinsă de polițiști cu o viteză mult mai mare decât limita legală pe raza localitații Ciugud, Alba, datorită faptului că agentul de poliție a făcut o mică greșeală când a scris procesul verbal.

de Laura Dinu    |   

În data de 16 mai 2021, femeia conducea un autoturism pe DJ 107, în localitatea Ciugud, cu viteza de 85 km/h. Fiind în localitate, viteza maximă admisă pe sectorul respectiv de drum era de 50 km/h. 

Aceasta a fost oprită de poliție și sancționată cu șase puncte de amendă și cu suma de 870 de lei, din care a plătit, așa cum legea îi permite, doar jumătate din cuantumul amenzii, respectiv suma de 435 de lei. 

Ulterior, femeia a observat pe procesul verbal o mică greșeală. Mai exact, faptul că nu era specificată ziua, luna și anul producerii contravenției, conform legislației în vigoare. 

Așa că, în data de 20 mai, a mers la Judecătoria Alba Iulia unde a înregistrat o plângere, care s-a soluționat ulterior pe data de 4 octombrie 2021. Femeia a solicitat admiterea plângerii contravenționale cu consecința anulării procesului-verbal de contravenție şi exonerarea de la plata amenzii contravenționale.

Reprezentantul IPJ Alba a solicitat, de asemenea, anularea sancțiunii. 

”Examinând procesul verbal de constatare şi sancționare a contravenției sub aspectul legalității întocmirii sale, instanța apreciază că acesta nu a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor legale incidente, conținând vicii care duc la necesitatea anulării lui sub acest temei. În procesul verbal de contravenție nu s-a menționat data comiterii faptei, respectiv nu figurează ziua, luna, anul în care s-ar fi săvârșit presupusa faptă de natură contravențională, fiind precizată doar ora, respectiv 15.48. Un astfel de viciu inerent al actului administrativ individual atacat nu poate fi complinit prin probațiune extrinsecă”, a precizat magistratul care a judecat cauza.  

Potrivit instanței, mențiunea datei este una esențială pentru calcularea termenului de prescripție, dar şi a termenului de a depune plângerea contravențională.   

„În măsura în care se contestă lipsa caracterului contravențional al unei fapte, data săvârșirii acesteia este importantă pentru asigurarea dreptului la apărare, deoarece doar prin menționarea unei date exprese contravenientul poate face dovada contrară negativă, respectiv că nu s-a aflat la acea dată în locul respectiv unde ar fi fost săvârșită fapta de natură contravențională ce i se impută. Nimeni nu poate face dovada faptului că nu s-a aflat niciodată într-un anumit loc, motiv pentru care lipsa datei o vatămă iremediabil pe persoana sancționată contravențional.   În acest context, lipsa datei duce automat la nulitatea procesului verbal de contravenție, deoarece instanța nu poate determina momentul săvârșirii contravenției în absența oricărui dubiu rezonabil, iar contravenientul este pus în situația de a nu se putea apăra în mod efectiv”, se mai precizează în hotărârea instanței.  

Totodată, magistratul a adus critici la adresa agenților de poliție, spunând că „trebuie să manifeste diligență sporită în exercitarea funcțiilor încredințate, iar încălcarea dispozițiilor legale şi aplicarea sancțiunilor contravenționale prin procese verbale completate în mod vicios, fără menționarea tuturor elementelor imperativ prevăzute de către legiuitor trebuie să fie sancționată cu anularea actului administrativ nelegal”, scrie Adevărul

Subiecte în articol: Sibiu amenda
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște