Antena 3 CNN Life Lumea bea atât de multă matcha încât stocurile globale încep să se epuizeze. Prețurile vor exploda

Lumea bea atât de multă matcha încât stocurile globale încep să se epuizeze. Prețurile vor exploda

I.C.
2 minute de citit Publicat la 00:03 29 Iul 2025 Modificat la 00:03 29 Iul 2025
Lumea bea atât de multă matcha încât stocurile globale încep să se epuizeze. Foto: Getty Images

Ceaiul matcha, un ceai verde japonez pudră, a devenit un fenomen cultural în Occident, iar popularitatea sa uriașă a dus la o criză globală de aprovizionare.

Consumatorii din Vest au devenit tot mai dornici să includă această opțiune sănătoasă în rutina lor, un trend care a explodat pe rețelele sociale, în special pe TikTok. În același timp, Japonia a înregistrat o creștere masivă a turismului în anii de după pandemie - doar în 2024, țara a primit un număr record de 36,9 milioane de turiști internaționali, depășind vechiul record de 31,9 milioane din 2019. Această dublă presiune - cererea externă și turismul - i-a făcut pe marii producători de ceai, dar și pe micii vânzători locali, să raporteze probleme serioase cu stocurile.

Încă din octombrie 2024, două dintre cele mai cunoscute companii de matcha din Japonia - Ippodo și Marukyu Koyamaen - au limitat sau chiar au suspendat vânzările anumitor tipuri de matcha, invocând lipsa de stocuri.

„Stimați clienți, am primit un volum neașteptat de mare de comenzi în ultimele luni. Ținând cont de capacitatea și ritmul nostru de producție, suntem nevoiți să anunțăm că disponibilitatea tuturor produselor noastre de matcha, indiferent de mărime sau tipul ambalajului, va fi limitată de acum înainte”, se arată într-un anunț care încă apare pe site-ul Marukyu Koyamaen, potrivit Time.com.

Matcha provine din aceeași plantă din care se obțin multe alte tipuri de ceai - camellia sinensis. Din frunzele acesteia se pot face ceai verde, oolong sau ceai negru. Deși originea matcha-ului este în China, în timp, a devenit profund legat de cultura japoneză.

Matcha este un tip de ceai verde, însă procesul de obținere, forma și gustul sunt complet diferite. Este făcut exclusiv din tencha - frunze de ceai verde cultivate la umbră. Totuși, matcha reprezintă doar 6% din producția totală de ceai din Japonia, potrivit Global Japanese Tea Association.

Cu toate acestea, cererea a explodat, iar odată cu ea au crescut și prețurile.

Potrivit Forbes, piața globală de matcha este estimată să atingă 5 miliarde de dolari până în 2028, ceea ce ar însemna o creștere de peste 10% față de 2023. În plus, Ministerul Agriculturii din Japonia a raportat că producția de tencha în 2024 a fost de 2,5 ori mai mare decât în 2014. Însă întrebarea care se pune este dacă această cerere tot mai mare poate fi susținută de mici fermieri, având în vedere că recolta depinde extrem de mult de condițiile meteo.

Anul acesta, regiunea Kyoto, de unde provine o mare parte din producția de tencha, a fost afectată de un sezon de recoltare extrem de cald și secetos, spun fermierii locali.

În 2025, Zach Mangan, fondatorul Kettl Tea - o companie din Brooklyn specializată în ceaiuri premium importate direct din ferme japoneze - a descris recolta din acest an, într-o postare pe blog din luna mai, ca fiind „de calitate foarte bună, dar cu un randament scăzut”, genul de recoltă care duce la creșterea cererii și la scăderea disponibilității, ceea ce va împinge prețurile și mai sus.

Conform datelor Global Japanese Tea Association, prețul mediu al kilogramului de tencha a ajuns la sfârșitul lunii aprilie la 8.235 de yeni, de 1,7 ori mai mult decât prețul mediu din anul precedent. Iar producătorii avertizează că această tendință va continua.

„În ultimul an, cererea pentru matcha a crescut peste orice așteptare”, a transmis compania Ippodo clienților, pe 18 iulie. „Din păcate, constrângerile de aprovizionare sunt de așteptat să continue.”

Etichete: matcha japonia ceai
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole