Antena 3 CNN Life Culinar Mucenici de post moldovenești și muntenești. Rețete și trucuri

Mucenici de post moldovenești și muntenești. Rețete și trucuri

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 08 Mar 2025 Modificat la 08:55 08 Mar 2025
Gospodinele pregătesc mucenicii de post, simbolizând sacrificiul sfinților mucenici și începutul primăverii. Foto: Getty Images

În tradiția populară, ziua de 9 martie marchează un moment simbolic al tranziției dintre iarnă și primăvară. Se spune că în această zi sfinții mucenici se adună pentru a participa la un sobor menit să dezghețe pământul și să elibereze căldura, lovind cu ciomegele în solul înghețat, scrie creștinortodox.ro. Tot în această zi, gospodinele pregătesc mucenicii de post, simbolizând sacrificiul sfinților mucenici și începutul primăverii.

Această credință era împărtășită și de sătenii din Bucovina, care obișnuiau să bată pământul cu bețe, rostind descântecul: 

„Intră frig și ieși căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug și arătură”.

Totodată, această zi era considerată un bun prilej de prognozare a vremii. Tradiția spunea că dacă pe 9 martie plouă, atunci și de Paști va fi vreme umedă. Tunetele din această zi erau un semn al unei veri rodnice, iar un îngheț în noaptea precedentă anunța o toamnă lungă și o recoltă bogată, cu știuleți de porumb ce vor umple hambarele precum roțile căruțelor ce trec peste pământul înghețat.

Rețeta de mucenici moldovenești de post

Ingrediente pentru aluat:

  • 900 g făină

  • 600 ml apă

  • 200 ml ulei

  • 200 g zahăr pudră

  • Un praf de sare

  • Vanilie

  • Coajă de lămâie și/sau portocale

  • 50 g drojdie proaspătă

Pentru uns:

  • 80-100 ml miere

  • 80-100 g nucă

  • Ulei pentru blatul de lucru

Mod de preparare:

  1. Se amestecă apa călduță cu drojdia și o lingură de zahăr (din cele 200 g). După 5 minute, se adaugă și restul de zahăr, uleiul, jumătate din făină, sarea, vanilia și coaja de lămâie și/sau portocală.

  2. Se amestecă aluatul cu ajutorul unui mixer până face bășici, apoi se adaugă treptat și restul de făină.

  3. Se frământă până se obține un aluat compact și se lasă o oră la dospit.

  4. Aluatul dospit se împarte în 4 părți egale, apoi fiecare parte se împarte în 10.

  5. Din fiecare bucată se face un bastonaș de 20-25 cm lungime, care se răsucește și se modelează în forma cifrei 8.

  6. Mucenicii astfel obținuți se așază pe hârtie de copt, în tavă, și se coc la 180°C până devin aurii.

  7. Se ung cu miere și se presară nucă măcinată, scrie Savori Urbane.

Rețeta de mucenici muntenești de post

Mucenicii muntenești tradiționali se fac dintr-un aluat simplu (de post) compus din apă, făină și puțină sare. Acesta trebuie frământat bine și apoi întins într-o foaie subțire, apoi decupat fie direct în forma cifrei 8, fie modelat din șnururi subțiri de aluat împletite în forma cifrei 8. Cine nu are timp poate cumpăra mucenici muntenești uscați din supermarket.

Ingrediente:

  • 100 g mucenici pentru fiert

  • 150 g zahăr

  • 100 g nucă

  • 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

  • 1 vârf de cuțit de scorțișoară măcinată sau ½ baton de scorțișoară

  • Un praf de sare

  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie și de portocale

  • Opțional: puțin rom

Mod de preparare:

  1. Se pregătește un sirop din zahăr, coajă de lămâie și portocale, vanilie, scorțișoară și un praf de sare.

  2. Se adaugă 1 litru de apă și se pune cratița la fiert.

  3. Se lasă siropul să fiarbă până dă în clocot.

  4. Între timp, se prăjește ușor nuca într-o tigaie, apoi se mărunțește.

  5. Se adaugă mucenicii în siropul care fierbe și se lasă la fiert conform indicațiilor de pe pachet.

  6. După ce au fiert, se oprește focul și se acoperă cratița cu un capac pentru 20-30 de minute, astfel încât mucenicii să absoarbă siropul aromat.

  7. Se servesc calzi sau reci, presărați cu nucă măcinată și, opțional, câteva picături de rom, mai scrie Savori Urbane.

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole