Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 192. AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

Război în Ucraina, ziua 192. AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

Război în Ucraina, ziua 192. Situaţia de la Zaporojie este departe de a se fi calmat. Ucrainenii au atacat o bază militară rusă din apropierea centralei nucleare, iar ruşii au dat ultimatum celor 5 inspectori AIEA să plece în 24 de ore. Lupte grele se dau în Doneţk, iar UE pregăteşte un pachet de sprijin de 5 miliarde de euro pentru Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate
  • Moscova se laudă că ar fi dejucat un atac al ucrainenilor asupra centralei nucleare Zaporojie
  • Compania germană Siemens Energy dezminte un mesaj al Gazprom
  • Mesaj UE după ce Rusia a oprit gazul prin Nord Stream 1 pe perioadă nedeterminată
  • Cel puțin opt proeminenți oameni de afaceri ruși s-au sinucis, au fost uciși sau au murit în circumstanțe insuficient explicate, de la sfârșitul lunii ianuarie
  • Uniunea Europeană se pregătește un nou pachet de finanțare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina
  • Oficial american: Sancțiunile impuse Rusiei au efect
  • Kremlinul a avertizat Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune
  • Ucraina anunţă atacarea unei baze ruse din apropierea Centralei nucleare Zaporojie
  • Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până la 15 septembrie, susţine Statul Major ucrainean
  • Înmormântare în masă în Ucraina, după masacrul din Bucha
  • Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie a fost reconectat la reţeaua electrică din Ucraina
  • Războiul Rusiei a deteriorat o treime din pădurile ucrainene

Update 20:30 Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a pierdut din nou legătura cu ultima linie electrică principală care mai funcționează, dar continuă să furnizeze electricitate către rețea printr-o linie de rezervă, a anunțat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Experții organismului de supraveghere nucleară al ONU aflați în centrală au fost informați de către personalul ucrainean că a patra linie electrică a fost întreruptă, după ce alte trei au fost pierdute în ultimele luni, potrivit Reuters

Totuși, experții AIEA au aflat că o linie de rezervă care leagă instalația de o centrală termică din apropiere livrează energie electrică către rețeaua externă.

Această linie de rezervă poate, de asemenea, să furnizeze energie centralei nucleare în caz de nevoie, a precizat AIEA.

Update 18:00 Explozii puternice au fost auzite sâmbătă în apropierea unui aerodrom de pe coasta de sud a Ucrainei, potrivit Sky News.

Mai multe explozii au fost auzite în apropierea unui aerodrom din sudul Ucrainei.

Un oficial ucrainean a spus că incidentul a avut loc în apropiere de Melitopol, un oraș ocupat de ruși, aflat la sud de Zaporojia

Potrivit oficialului, explozia s-a produs în timp ce militarii ruși încercau să instaleze echipamente militare pe aerodrom.

 

Update 16:15 Ministerul rus al Apărării susține că forțele ucrainene au încercat să ocupe centrala nucleară Zaporojie într-un atac care a avut loc vineri noapte.

Potrivit instituției ruse, o forță navală ucraineană formată din peste 250 de militari a încercat să acosteze pe malul unui lac din apropiere de centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, vineri, la ora locală 23.00.

"În ciuda prezenței reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, regimul de la Kiev a încercat încă o dată să ocupe uzina", a transmis ministerul rus, potrivit căruia forțele Moscovei au dejucat operațiunea cu ajutorul elicopterelor militare şi al avioanelor de luptă.

20 de bărci ucrainene au fost distruse și altele au fost dispersate, atacul fiind respins, susține sursa citată.

Agenția Reuters, care transmite poziția ministerului rus, precizează că nu a putut verifica informațiile respective.

Update 15:44 Gazprom a anunțat, sâmbătă, că firma germană Siemens este pregătită să efectueze reparații la gazoductul Nord Stream 1 însă intervenția este "imposibilă", deoarece "nu există nicăieri spațiu disponibil pentru realizarea acestei activități".

Acest mesaj al gigantului energetic rus vine după ce Gazprom a anunțat, vineri, oprirea completă a tranzitului de gaze prin Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanță la unica stație de comprimare aflată încă în funcțiune.

"Siemens ia parte la lucrările de reparații în conformitate cu actualul contract. Au fost detectate defecțiuni, iar compania este pregătită să rezolve scurgerile de ulei.

Doar că nu există niciun loc pentru a face reparațiile", susține Gazprom pe canalul sau Telegram.

În replică, reprezentanții Siemens Energy susțin că nu li s-a cerut să efectueze reparații, dar sunt disponibili pentru astfel de activități, iar informația furnizată de Gazprom privind scurgerile de ulei nu ar justifica oprirea livrărilor de gaze.

Compania germană, care asigură mentenanța echipamentelor la stația de compresoare Portovaya a Nord Stream 1, a dat asigurări încă de vineri, de la anunțul părții ruse privind întreruperea completă pe perioadă nedeterminată, că scurgerile de ulei nu constituie un motiv tehnic pentru oprirea livrărilor de gaze.

Update 14:44 Uniunea Europeană se așteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie existente, dar este pregătită să facă față provocării în cazul în care nu se remediază situația.

O declarație în acest sens a fost făcută, sâmbătă, de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

"Nu ne temem de deciziile președintelui Vladimir Putin. Le cerem să respecte contractele, dar, dacă nu o fac, suntem pregătiți să acționăm", a subliniat oficialul european.

Gentiloni a atras atenția că nivelul capacităților de stocare a gazelor din UE este ridicat și există planuri de reducere a consumului de energie, în perspectiva unei ierni dificile.

Declarația comisarului pentru Economie vine după ce Gazprom a anunțat, vineri, oprirea completă a furnizării de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, invocând pretinse "scurgeri de ulei" detectate în timpul lucrărilor de mentenanță la unica stație de comprimare aflată încă în funcțiune.

Comunicarea întreruperii pe durată nedeterminată a fost făcută cu o zi înainte de data la care grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoductul ce opera, deja, la doar 20% din capacitate.

Anunțul inițial al Gazprom specifica o întrerupere completă timp de 3 zile și reluarea livrărilor în data de 3 septembrie, după finalizarea unor lucrări de mentenanță la o turbină a stației de comprimare.

Update 12:44 Cel puțin opt proeminenți oameni de afaceri ruși s-au sinucis sau au fost uciși în circumstanțe insuficient explicate de la sfârșitul lunii ianuarie, șase dintre decedați fiind asociați cele mai mari două companii energetice din Rusia.

Potrivit CNN, care a realizat o sinteză pe această temă, patru dintre aceștia șase aveau legături cu gigantul energetic de stat Gazprom sau de una dintre subsidiarele sale.

Alți doi dintre morți erau asociați cu Lukoil, cea mai mare companie privată de petrol și gaze din Rusia.

Presa internațională a remarcat faptul că, după lansarea invaziei în Ucraina, Lukoil a comis gestul atipic de a critica războiul declanșat de Vladimir Putin și a cerut încheierea conflictului.

La aproape șase luni distanță în timp de acel moment, șeful Consiliului de Administrație al Lukoil, Ravil Maganov, a murit, săptămâna aceasta, după ce a căzut pe fereastra unui spital din Moscova.

Lukoil a confirmat decesul, joi, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Maganov s-a stins din viață în urma unei boli grave, a comunicat Lukoil, fără a menționa căderea de la etaj.

Un alt manager de top Lukoil, Aleksandr Subbotin, a fost găsit mort în apropiere de Moscova în luna mai, după ce ar fi vizitat, se pare, un șaman, conform agenției ruse TASS.

Update 09:44 Un incendiu forestier care a început în regiunea Sumi din cauza bombardamentelor s-a extins pe teritoriul Federației Ruse

Un incendiu forestier care a început ieri în regiunea Sumy din cauza bombardamentelor ruse s-a extins pe teritoriul Rusiei, a anunțat pe Facebook șeful Administrației Militare Regionale Sumi, Dmytro Zhivytskyi. El a remarcat că în timpul zilei au avut loc trei bombardamente inamice pe diferite teritorii ale regiunii Krasnopil - rușii au tras cincizeci de proiectile de mortiere și obuze. În urma unuia dintre aceste bombardamente, pădurea a luat foc.

"Totuși, nu s-a putut stinge incendiul, deoarece ardea chiar la "0" și exista un mare risc pentru salvatori. Aceeași natură se luptă și pentru Ucraina: vântul era în direcția Rusiei, iar focul s-a extins în acea parte, cauzând rușilor multe necazuri din cauza consecințelor aceluiași bombardament”, a scris Jivytskyi.

Potrivit acestuia, în prezent nu este niciun incendiu pe teritoriul ucrainean.

„În general, pe teritoriul Ucrainei a ars aproximativ un hectar, inclusiv o pădure și un câmp”, a adăugat el.

Update 08:30  Rusia ar putea implica până la 350.000 de militari în plus în războiul cu Ucraina. Informația a fost dezvăluită de un reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării, Vadim Skibitsky. Acest număr include unități de pază a instalațiilor din Rusia și garnizoane ale bazelor militare străine.  

*

Uniunea Europeană se pregătește să lanseze un nou pachet de finanțare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, anunță Bloomberg.

Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare aprobarea pachetului financiar pentru a ajuta Kievul. Banii fac parte dintr-un sprijin financiar mai mare, de 9 miliarde de euro, promis în luna mai a anului trecut.

Statele membre și-au acordat acordul privind sprijinul financiar de 5 miliarde de euro în timpul unei reuniuni a trimișilor vineri.

În timpul întâlnirii, doar Ungaria și-a refuzat sprijinul pentru decizie, având în vedere preocupările sale cu privire la împărțirea sarcinilor, a spus un diplomat al UE.

Aprobarea oficială a propunerii necesită unanimitate între cele 27 de guverne naționale.

Miniștrii de Finanțe din UE sunt așteptați să adopte o declarație politică în marginea întâlnirii lor de săptămâna viitoare de la Praga.

*

Rusia este în situația de a cumpăra de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută, spune coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O'Brien, care consideră că sancțiunile impuse Kremlinului funcționează.

Sancțiunile impuse Rusiei de către Occident funcționează, a declarat vineri coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O'Brien, citat de Sky News.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Europa, Canada, SUA, Japonia și Marea Britanie au impus o serie de sancțiuni Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de a purta războiul.

„Considerăm că sancțiunile funcționează”, a declarat O'Brien reporterilor la Bruxelles.

„Știm că Rusia încearcă să obțină echipamente și finanțare. Nu credem că se descurcă bine”.

El a adăugat: „Vedem o mulțime de substituiri de articole de calitate inferioară: electronice de consum pentru echipamente de țintire și de comunicații de calitate militară. Dacă vor să încerce să le folosească într-un scop pentru care nu sunt destinate, este foarte bine să le folosească, dar nu este un mod de a conduce un conflict armat modern sau o economie”, spune O'Brien.

Unii oficiali europeni sunt îngrijorați de faptul că India sau China ar putea ajuta Moscova să ocolească sancțiunile prin vânzarea de echipamente cu dublă utilizare care ar putea fi folosite în scopuri militare, dar O'Brien a declarat că Rusia a încercat și nu a reușit să obțină materiale în acest mod.

„Rusia se află acum în situația de a trebui să cumpere de la furnizori necunoscuți, la prețuri incerte și să obțină echipamente de o calitate necunoscută. Nu există nicio modalitate de a conduce o economie modernă pe această bază”, a spus el.

O'Brien a mai spus că țările occidentale vor încerca să crească presiunea asupra Moscovei în lunile următoare, eliminând eventualele lacune în regimul de sancțiuni și punând un accent deosebit pe „punctele de sugrumare” din economia rusă.

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, 1 septembrie | Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore 

Război în Ucraina, 31 august | Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările

Război în Ucraina, 30 august | Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările din Uniunea Europeană

Război în Ucraina, 29 august | Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor