Antena 3 Be EU Legea de îndepărtare a conținutului terorist de pe internet, adoptată de Parlamentul European. Există temeri că Ungaria şi Polonia ar putea abuza de ea

Legea de îndepărtare a conținutului terorist de pe internet, adoptată de Parlamentul European. Există temeri că Ungaria şi Polonia ar putea abuza de ea

de Adrian Iclozan    |    29 Apr 2021   •   17:35
Legea de îndepărtare a conținutului terorist de pe internet, adoptată de Parlamentul European. Există temeri că Ungaria şi Polonia ar putea abuza de ea

Parlamentul European a adoptat o lege care impune companiilor ce furnizează servicii de internet să îndepărteze sau să blocheze accesul la conţinutul marcat drept "terorist".

Ștergerea sau blocarea accesului la acest tip de conținut trebuie să se producă în decurs de o oră din momentul în care companiile sunt notificate în acest sens de autoritățile naționale competente. 

Odată emisă, o astfel de notificare se va aplica în toată Uniunea Europeană, statele membre fiind abilitate să aplice sancțiuni financiare companiilor care refuză să se conformeze.

Legea va intra în vigoare la 12 luni din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii, ceea ce reprezintă procedura standard. 

Apoi, acest text va trebui să fie adoptat de fiecare stat membru. 

Legea adoptată de Parlamentul European a fost în dezbatere timp de patru ani. A fost depusă inițial în 2018, în momentul când atacurile ISIS erau frecvente iar legiuitorii erau îngrijorați de efectele radicalizării online.  De atunci, textul şi-a urmat traseul în organele legiuitoare ale UE şi a suferit mai multe amendamente importante.

Legea nu vizează referinţele la terorism utilizate în presă sau în mediul academic

Este de remarcat faptul că textul adoptat nu vizează conținutul marcat drept terorist, dar care este utilizat în materiale educative, artistice, jurnalistice sau academice.

De asemenea, furnizorii de servicii internet nu au obligația de a filtra sau monitoriza preventiv conținutul distribuit.

Există temeri printre membrii Parlamentului şi cei ai grupurilor pentru drepturile omului că legea ar avea efecte neintenționate.

Temeri că legea împotriva conținutului terorist pe internet ar putea fi aplicată abuziv

De pildă, companiile din domeniul serviciilor internet ar putea decide să filtreze conținutul, chiar dacă nu au obligația legală să procedeze astfel, tocmai pentru a evita să dea curs unor solicitări de îndepărtare rapidă a materialelor problematice.

Însă algoritmii utilizați pentru filtrare ar putea bloca şi conținutul care nu este marcat drept terorist. 

Alte îngrijorări se referă la faptul că unii furnizori de internet nu vor fi capabili să respecte termenul strâns, de o oră, pentru îndepărtarea conținutului notificat. 

În plus, unele state membre ar putea abuza de definiția conținutului terorist.

"Ar putea deschide calea pentru regimuri autoritare, precum cele din Polonia şi Ungaria, să îşi reducă la tăcere criticii de peste hotare, prin emiterea de ordine de îndepărtare sau blocare a conținutului publicat în străinătate. Pentru că măsura trebuie pusă în aplicare într-o oră, platformele online se vor conforma, pentru a evita complicaţiile legale sau financiare", susţin reprezentanţii unui grup de apărare a drepturilor civile, conform The Verge.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close