Antena 3 CNN Be EU Uniunea Europeană dă bani în plus pentru a accelera vaccinarea în Republica Moldova și în alte cinci state

Uniunea Europeană dă bani în plus pentru a accelera vaccinarea în Republica Moldova și în alte cinci state

Comisia Europeană a decis să aloce noi fonduri pentru a sprijini vaccinarea în țările din Parteneriatul Estic.

Uniunea Europeană dă bani în plus pentru a accelera vaccinarea în Republica Moldova și în alte cinci state
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Aug 2021   •   15:44

Potrivit unui comunicat al Comisiei, executivul Uniunii Europene a majorat, în data de 10 august, valoarea pachetului de asistență menit să asigure accesul la vaccinul anti-COVID și să accelereze campaniile de vaccinare în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Valoarea a fost majorată de la 40 de milioane euro la 75 de milioane EUR.

Prin noul pachet de asistență de 35 de milioane euro, Uniunea urmărește să sporească în mod substanțial accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului estic, în contextul penuriei mondiale de vaccinuri, se spune în comunicat.

Această asistență vine în completarea sprijinului acordat de Uniunea Europeană inițiativei COVAX - mecanismul mondial de asigurare a unui acces echitabil și universal la vaccinurile împotriva COVID-19.

Primul pachet de sprijin, de 40 de milioane de euro a fost lansat în luna februarie, pentru a consolida imediat pregătirea și disponibilitatea locală pentru vaccinarea sigură și eficace a populației, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Sprijinul UE a acoperit formarea managerilor din domeniul sănătății și a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistența logistică esențială pentru livrarea și gestionarea vaccinurilor și a stocurilor, datele privind vaccinarea, monitorizarea siguranței, acțiunile de comunicare și de implicare a comunităților, precum și sprijinul pentru dezvoltarea unui certificat digital privind COVID.

"Această pandemie devastatoare de COVID-19 a supus oamenii, sistemele de sănătate și economiile din întreaga lume la o presiune fără precedent. Din păcate, Parteneriatul estic nu face excepție.

Uniunea Europeană este hotărâtă să-și ajute vecinii din est să accelereze vaccinarea, deoarece aceasta va avea o importanță determinantă pentru stoparea pandemiei și lansarea redresării socio-economice a acestei regiuni. În felul acesta, UE se îngrijește de partenerii săi", a declarat Olivér Várhelyi, Comisar European pentru vecinătate și extindere, conform sursei citate.

×
Subiecte în articol: parteneriatul estic beEU
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close