În momentul în care Ministerul de Finanţe va obţine datele clare, atunci va exista posibilitatea ca OMV Petrom să plătească acea taxă de solidaritate. Taxa de solidaritate este în prezent de 1,3 miliarde de euro.
"Până când nu se definitizează modelul matematic de calcul al cifrei de afaceri în sensul Regulamentului European, nu putem stabili dacă OMV Petrom atinge pragul de 75% din Ordonanţa dată de Guvern. Discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene le continuă Ministerul de Finanţe", a transmis Lucian Heiuş.
Scandalul OMV: PNL şi PSD îşi pasează vinovăţia
-
Preşedintele Klaus Ioahnnis dă vina pe Adrian Câciu şi îl apără pe Virgil Popescu
-
PSD îl arată cu degetul pe ministrul Energiei, pentru cum a negociat regulamentul
-
PNL spune că ministerul de finanţe a chiulit de la una dintre cele două consultări ale CE
-
PNL spune că ministrul Câciu a trimis ordonanţa la Bruxelles, după ce a fost adoptată
-
Adrian Câciu susţine că a transpus corect regulamentul european şi că legea poate fi îmbunătăţită în Parlament
Citeşte şi: Klaus Iohannis pune presiune pe PSD în scandalul taxei de solidaritate
Gheorghe Ialomiţeanu: "E un regulament atipic"
În cadrul unei intervenţii în direct la Antena 3 CNN, Gheorghe Ialomițianu, fostul ministru de Finanţe a explicat că regulamentul european la care a f[cut referire actualul ministru Adrian Câciu "este unul atipic şi foarte flexibil".
"E un regulament atipic, l-am citit, e foarte flexibil. Sunt mai multe variante: posibilitatea ca acest regulament să se aplice şi acel profit obţinut în mod conjunctural să fie taxat. (...)
Din punct de vedere tehnic, Ministerul de Finanţe a procedat corect că a transpus motamo şi sigur că primul-ministru, văzând că e şi un impact bugetar, mai exact câteva miliarde de lei, acea ordonanţă a trecut. Dar trebuiau mai multe consultări, chiar între Ministerul de Finanţe şi Ministerul Energiei şi trebuia văzut şi ce se întâmplă în alte ţări", a tranmis Gheorghe Ialomițianu.
De asemenea, Ialomiţeanu susţine că cel mai probabil "preşedinte Heiuş vrea clarificări despre acea extracţie care nu apare în cifra de afaceri'.
"S-au prevăzut nişte activităţi CAEN-urile, unele intră în sfera de producţie şi nu apar ca veniturile la cifra de afaceri şi probabil domnul preşedinte Heiuş vrea clarificări despre acea extracţie care nu apare în cifra de afaceri şi apare în produsele care trebuie, apare în acele produse în cifra de afaceri, care poate să meargă până la final, adică de la extracţie până la vânzarea de carburant.", a adăugat fostul ministru de Finanţe.