Antena 3 CNN Economic Auto După 70 de ani: Primul automobil Ford fabricat în România va ieşi pe piaţă marţi (VIDEO)

După 70 de ani: Primul automobil Ford fabricat în România va ieşi pe piaţă marţi (VIDEO)

După 70 de ani: Primul automobil Ford fabricat în România va ieşi pe piaţă marţi (VIDEO)
07 Sep 2009   •   22:43


Începând de marţi, România va avea din nou două fabrici de automobile. La peste 70 de ani de la primul Ford produs în România, undeva prin Floreasca, de pe liniile de producţie de la Craiova va ieşi o nouă maşină a constructorului american made in România. O investiţie de 600 de milioane de dolari şi mii de locuri de muncă.

Ford a venit în România prin 1935. Asta după câteva contacte între autorităţile de la noi şi reprezentanţii companiei. Americanii au cumpărat un teren în Floreasca.

Pe locul acela, Ford a deschis prima uzină din România. Se întâmpla acum mai bine de 70 de ani. Activitatea a fost însă suspendată odată cu încetarea răzoiului.

La uzina din Floreasca se afla prima linie de montaj opraţională din Europa de Est. Putea să fabrice, anual, 2.500 de automobile şi camioane. 120 de oameni munceau atunci în Floreasca.

Românii au cumpărat maşini Ford, de la dealeri locali, din 1931. Atunci americanii au deschis o firmă de vânzări în România.

Primul show-room Ford din ţara noastră a fost deschis pe Bulevardul Magheru, în anul 1931.

În martie 1940, Ford a început să execute exclusiv comenzi ale armatei române. În august '44 Guvernul României clasifică fabrica Ford România drept ?utilaje şi construcţii abandonate de inamic" şi o include sub control Militar. Doi ani mai târziu, Ford dispare şi apare Autoindependenţa - uzină cu profil mecanic.

Marţi, istoria Ford în România mai scrie o pagină. Din Floreasca la Craiova.

Pe liniile de producţie ale fabricii de la Craiova va ieşi un Ford Transit Connect, primul Ford făcut la noi după 74 de ani.



Observator

×
Subiecte în articol: Ford automobil România Craiova
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close