Antena 3 CNN Economic Auto RAR Auto Pass, ce este, cui se adresează și ce valabilitate ar avea

RAR Auto Pass, ce este, cui se adresează și ce valabilitate ar avea

RAR Auto Pass ar putea fi noua metodă pe care românii vor putea să afle istoricul complet al unui autovehicul pe care intenţionează să îl cumpere. Astfel, vânzătorii ar putea fi obligaţi să deţină un certificat RAR Auto Pass.

RAR Auto Pass, ce este, cui se adresează și ce valabilitate ar avea
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    05 Apr 2023   •   13:01

RAR Auto Pass ar urma să prezinte istoricul de daune și kilometri reali. Din fericire, acesta se va putea obține online, contra cost. 

Proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional, având propunere de adoptare. 

Potrivit acestuia, Registrul Auto Român (RAR) va trebui să înființeze și să gestioneze un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România. 

RAR Auto Pass, registru electronic

Așadar, în momentul în care o persoană vrea să înstrăineze mașina, aceasta va trebui să transmită cumpărătorului un certificat obținut de la RAR, în care vor fi trecute o serie de informații despre mașină, preluate din registrul amintit, inclusiv numărul de kilometri sau implicarea ei în accidente grave. 

Proiectul de lege, căruia deputații i-au adus mai multe amendamente, prevede ca toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră, dar și alte informații ce le vizează, să se regăsească într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de RAR. 

Datele vor fi preluate din stațiile autorizate

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru verificări, reparații sau întreținere. 

Deținătorii de autovehicule vor putea obține astfel, de la RAR, la cerere și contra cost, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass, scrie avocatnet.ro.

În acest moment nu se știe ce preț va avea eliberarea unui astfel de document. 

Ce valabilitate va avea

Certificatul va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă și va fi valabil 60 de zile de la data eliberării. 

Ce se întâmplă cu vânzătorul care nu are un certificat RAR Auto Pass

Ca alternativă la certificatul RAR Auto-Pass, atunci când în registru nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație.

Spre deosebire de certificatul RAR, acest document se va obține gratuit.

×
Subiecte în articol: RAR auto pass Registrul Auto Roman
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close