Antena 3 CNN Economic Auto Șeful Volkswagen nu exclude răscumpărarea unor mașini afectate de scandalul emisiilor

Șeful Volkswagen nu exclude răscumpărarea unor mașini afectate de scandalul emisiilor

Șeful Volkswagen nu exclude răscumpărarea unor mașini afectate de scandalul emisiilor
Sursa foto: Foto: pixabay.com
12 Ian 2016   •   19:34

Volkswagen ar putea răscumpăra unele mașini afectate de scandalul emisiilor, a afirmat directorul general al grupului german, Matthias Mueller, într-un interviu acordat CNBC, transmit BBC și Reuters.

'În unele cazuri, repararea mașinilor va fi foarte ușoară, în altele va fi extrem de costisitoare, iar în acele cazuri va trebui să negociem dacă nu ar fi mai bine să aducem înapoi la Volkswagen unele vehicule. În teorie este posibil', a declarat Matthias Mueller, la Salonul Auto de la Detroit.

Într-un alt interviu, acordat Reuters TV, șeful VW a dat asigurări că suma de 6,7 miliarde de euro (7,28 miliarde de dolari) pusă deoparte pentru repararea tuturor mașinilor afectate de scandalul emisiilor este suficientă.

'Am pregătit 6,7 miliarde de euro pentru repararea tuturor vehiculelor pe plan global. Presupunem că ar trebui să fie suficient', a afirmat Mueller.

Acesta a anunțat că VW va propune Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) un nou convertor catalitic care ar putea fi montat la aproximativ 430.000 de vehicule echipate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Miercuri, Matthias Mueller se va întâlni cu Gina McCarthy, administratorul Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, pe fondul negocierilor care se desfășoară între VW și EPA pentru ca acele aproape 600.000 de vehicule diesel implicate în scandalul emisiilor să respecte normele de poluare. Șeful VW va propune soluțiile tehnice ce vor fi folosite pentru repararea vehiculelor, o ofertă 'teoretică' pentru răscumpărarea mașinilor și calendarul reparațiilor.

De asemenea, Matthias Mueller și-a exprimat optimismul privind perspectivele privind evoluția vânzărilor VW în acest an. Întrebat dacă și în acest an grupul se va confrunta cu un declin al vânzărilor, Matthias Mueller a răspuns: 'Ne confruntăm cu o situație dificilă pe plan global, așteptăm să vedem cum va evolua. Avem un portofoliu de produse extrem de atractiv și suntem încrezători că vom avea succes în 2016'.

Luni, VW a anunțat creșterea vânzărilor anuale în America de Nord (4,4%) și Europa Occidentală (4,8%), în ciuda scandalului emisiilor. Pe plan global, livrările Volkswagen au scăzut anul trecut cu 2%, la 9,931 milioane de unități.

Comentând aceste date, Matthias Muller a precizat: 'Livrarea a aproape zece milioane de vehicule este un rezultat excelent, în special ținând cont de condițiile dificile de pe unele piețe precum și de scandalul emisiilor, din ultimul trimestru din 2015'.

Grupul a anunțat că situația tensionată din Rusia, care a provocat o scădere de 36,8% a vânzărilor în 2015, a continuat să afecteze livrările din Europa Centrală și de Est.

Săptămâna trecută, Departamentul american al Justiției și-a anunțat intenția de a cere despăgubiri companiei germane pentru instalarea ilegală a unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. De asemenea, EPA a anunțat că propunerile înaintate până acum de VW în privința tehnicilor care vor permite automobilelor să îndeplinească integral cerințele autorităților de reglementare sunt inadecvate.

Daunele pe care ar urma să le plătească Volkswagen în SUA, alături de subsidiarele sale Audi și Porsche, s-ar putea ridica la miliarde de dolari, a declarat un oficial de la Departamentul american al Justiției. Analiștii estimează că amenzile ar putea depăși 90 miliarde de dolari, sau 37.500 dolari per vehicul. Sunt vizate aproape 600.000 de vehicule.

De asemenea, grupul german este investigat pentru că ar fi indus în eroare consumatorii și autoritățile de reglementare din SUA.

×
Subiecte în articol: volkswagen
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close