Antena 3 CNN Economic Auto Șoferii vor putea fi taxați în funcție de kilometri parcurși și de durata călătoriei. Anunțul CNAIR

Șoferii vor putea fi taxați în funcție de kilometri parcurși și de durata călătoriei. Anunțul CNAIR

CNAIR a anunțat modificări la modul în care șoferii vor fi verificați pe drumurile naționale, dar și la ieșirile din țară.

Șoferii vor putea fi taxați în funcție de kilometri parcurși și de durata călătoriei. Anunțul CNAIR
Sursa foto: Getty Images I Jackyenjoyphotography
de Ştefan Petrică    |    27 Ian 2024   •   06:00

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a inițiat o licitație în valoare de peste 250 milioane de lei pentru procurarea unui sistem electronic de tarifare, care va impune taxarea șoferilor în funcție de durata călătoriei și distanța parcursă.

CNAIR a demarat procesul de achiziție pentru implementarea unui nou sistem electronic de tarifare.

Acesta are ca scop asigurarea managementului, gestionării și controlului tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere pe baza timpului și distanței parcurse.

În caietul de sarcini, CNAIR oferă detalii despre obiectivele proiectului.

Citește și: Valabilitatea ITP ar putea scădea la 6 luni. Categoria de autoturisme afectate de noua lege în 2024

"Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare având la bază perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare şi autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone cât şi un mod de tarifare în funcţie de distanţa parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone.

Totodată, în cazul autoturismelor, autobuzelor, autocarelor şi autovehiculelor de transport marfă cu (MTMA) ≤ 3,5 tone se va aplica şi un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor şi trecătorilor de munte”, se precizează în document, potrivit ZF.ro.

Noul sistem centralizat de tarifare rutieră va include astfel ficționalitățile existente pentru autovehiculele de până la 3,5 tone, inclusiv migrarea datelor existente din prezentul sistem centralizat.

De asemenea, va conţine şi ficționalitățile specifice pentru colectarea tarifului de trecere a infrastructurii rutiere pentru autovehiculele cu masa totală de peste 3,5 tone. Compania va plăti suma menţionată şi pentru echipamente şi servicii, arată caietul de sarcini.

Valoarea noului soft este estimată la 258 de milioane de lei, iar data limită de depunere a ofertelor este de 7 martie 2024.

Cât este taxa de drum în 2024

Până vor fi implementate noile sisteme de tarifare, șoferii vor plăti în continuare rovinieta clasică.

Taxa de drum este stabilită în funcție de tipul de vehicul pentru care se achiziționează și de perioada de valabilitate a acesteia.

Pentru autoturisme, prețul unei roviniete este:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 90 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro.

Cele mai mari taxe de drum sunt aplicate vehiculelor de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe. În cazul acestora, costul rovinietei este:

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 30 de zile – 345 euro
  • 12 luni – 1210 euro.

De anul acesta ar urma să fie introdusă și rovinieta de o zi pentru autoturisme, dar deocamdată proiectul e în faza de analiză.

×
Subiecte în articol: CNAIR şoferi
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close