Antena 3 CNN Economic Auto Taxa de primă înmatriculare din România încalcă legislaţia europeană

Taxa de primă înmatriculare din România încalcă legislaţia europeană

Taxa de primă înmatriculare din România încalcă legislaţia europeană
Sursa foto: Foto: tribuna.ro
07 Apr 2011   •   17:31

Taxa de primă înmatriculare de la noi din ţară încalcă legislaţia Uniunii Europene, pentru că produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul ţării noastre, se arată într-un comunicat al Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ), transmite Mediafax.

"Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare - n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre", se precizează în comunicatul CEJ, emis la solicitare unei instanţe româneşti.

Tribunalul Sibiu judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

Românul în cauză şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania. Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei.

×
Subiecte în articol: România incalcare
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close