Antena 3 CNN Economic Auto Volkswagen a devenit cel mai mare producător auto străin din China

Volkswagen a devenit cel mai mare producător auto străin din China

Volkswagen a devenit cel mai mare producător auto străin din China
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
12 Ian 2014   •   14:19
Vânzările Volkswagen în China au urcat anul trecut cu 16%, la 3,27 milioane autovehicule, grupul german depăşind pentru prima dată în ultimii nouă ani General Motors (GM) şi preluând astfel titlul de lider în rândul producătorilor străini de pe cea mai mare piaţă auto din lume, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
GM a livrat anul trecut în China 3,16 milioane de autovehicule, în creştere cu 11%.
Piaţa auto chineză a crescut anul trecut cu 14%, la aproape 22 milioane autovehicule, fiind pentru prima dată când livrările auto dintr-o ţară depăşesc 20 de milioane de unităţi în cursul unui singur an.
Volkswagen vrea să devină cel mai mare producător auto din lume până în anul 2018, poziţie pentru care în prezent se bat Toyota şi GM.
În China, Volkswagen şi GM domină în rândul mărcilor străine, iar cele două companii au anunţat investiţii în valoare totală de 36 miliarde de dolari pe piaţa chineză. Producătorii japonezi şi sud-coreeni, în frunte cu Toyota şi Hyundai, pregătesc de asemenea investiţii importante pentru a-şi consolida poziţia.
Între timp, problemele cu poluarea din marile oraşe chineze ar putea determina autorităţile să adopte controale mai stricte pe vânzările de autovehicule, pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră.
Acţiunile GM au închis vineri la New York în scădere cu 1,1%, în timp ce Volkswagen a urcat cu 1% pe bursa de la Frankfurt.
Deşi China este deja cea mai mare piaţă auto din lume, vânzările de autoturisme din ţară au încă un potenţial ridicat de creştere, având în vedere că numărul de maşini aflate în circulaţie reprezintă numai 6% din populaţie, faţă de 80% în Statele Unite sau 36% în Coreea de Sud, potrivit datelor Bloomberg.
Locul trei în rândul producătorilor auto străini din China este grupul japonez Nissan, cu vânzări de 1,27 milioane de unităţi anul trecut, urmat de Hyundai, care a depăşit în 2013 pentru prima dată pragul de 1 milion de maşini comercializate pe piaţa chineză.
Ford a devansat anul trecut Toyota şi a urcat pe locul 5, cu aproape 1 milion de automobile comercializate în China, în urcare cu 49%, cea mai bună creştere în rândul mărcilor străine.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close