Antena 3 CNN Economic Banca Centrală Europeană, acuzată că manipulează regulile zonei euro. De la cine vine învinuirea

Banca Centrală Europeană, acuzată că manipulează regulile zonei euro. De la cine vine învinuirea

Banca Centrală Europeană, acuzată că manipulează regulile zonei euro. De la cine vine învinuirea
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    04 Apr 2012   •   21:30

Banca Centrală Europeană (BCE) "manipulează" regulile zonei euro pentru a le face mai dificile pentru nou veniţi, a apreciat miercuri premierul leton Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

Letonia este "pe şine" în vederea intrării în zona euro în 2014 în cazul în care condiţiile de admitere sunt aplicate echitabil. (...) În acest moment, avem o problemă cu interpretarea de către BCE a criteriilor de la Maastricht", a explicat Dombrovskis, denunţând o "manipulare".

Criteriile de la Maastricht se referă la nivelurile de îndatorare, de deficit şi de inflaţie ale candidaţilor la moneda europeană, dar şi la stabilitatea ratelor lor de dobândă, pentru a le evalua viabilitatea economică. Aceste reguli au fost încălcate frecvent de multe dintre cele 17 membre ale zonei euro, iar criza datoriei a incitat la mai multă disciplină.

Letonia ar urma să ajungă să respecte toate aceste criterii până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea adopta euro în 2014, dacă BCE nu se va opune acestui lucru.

În ceea ce-l priveşte, Dombrovskis reproşează BCE că ia drept termen de referinţă nivelurile de inflaţie cele mai scăzute înregistrate în ţări constrânse să adopte măsuri de austeritate de FMI pentru a evalua situaţia economică a unei ţări candidate.

Letonia, fostă republică sovietică cu 2.000.000 de locuitori, s-a alăturat Uniunii Europene în 2004. Moneda sa actuală, latul, este ataşată de euro.

×
Subiecte în articol: banca centrala europeana bce Lituania
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close