Antena 3 CNN Economic Banca Centrală Europeană vrea măsuri dure împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cash

Banca Centrală Europeană vrea măsuri dure împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cash

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, pentru a se asigura că bancnotele rămân un mijloc sigur de plată.

Banca Centrală Europeană vrea măsuri dure împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cash
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    18 Oct 2023   •   09:58

Referindu-se la o propunere recentă a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar, BCE apreciază că ar fi bine să fie clarificat faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. 

Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri, dacă aceste practici devin mult prea răspândite.

"Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro", a transmis, recent, instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. 

"În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă", apreciază BCE.

Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. 

Executivul comunitar a venit cu propunerea de reglementare a plăţilor cu numerar la pachet cu o bază legală pentru un euro digital, la care BCE lucrează în prezent. 

Proiectul a creat suspiciuni că euro digital este destinat să înlocuiască bancnotele şi monedele, lucru dezminţit de oficialii BCE în repetate rânduri, scrie presa internaţională, potrivit agerpres.ro.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close