Antena 3 Economic BNR: Inflaţie de peste 4% până la finele anului la coşul de produse care include combustibilii şi energia

BNR: Inflaţie de peste 4% până la finele anului la coşul de produse care include combustibilii şi energia

de Adrian Iclozan    |    14 Mai 2021   •   13:26
BNR: Inflaţie de peste 4% până la finele anului la coşul de produse care include combustibilii şi energia
Sursa foto: Pixabay.com

Banca Naţională a României.estimează, într-un document, că inflaţia IPC (Indicii Preţurilor de Consum) va creşte pronunţat în următoarele luni şi va atinge 4,1% în luna decembrie.

Informaţia apare în Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de BNR.

Estimarea anterioară, din martie, indica un nivel de 3,4% al inflaţiei IPC la finele acestui an.

Revizuirea în plus vine ca urmare a influenţelor generate de evoluţia preţurilor la combustibili şi enegie.

BNR: Presiuni inflaţioniste semnificative din partea combustibilor şi a produselor energetice

"Ulterior publicării Raportului din luna martie, s-au materializat unele presiuni inflaţioniste semnificative, induse preponderent de componentele coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare - îndeosebi pe segmentul preţurilor combustibililor, dar şi al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrică şi gaze naturale)", se arată în documentul Băncii Centrale.

"În schimb, pentru rata anuală a inflaţiei de bază (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmând să atingă 2,8% în decembrie 2021 şi 3% în decembrie 2022.

BNR: Inflaţia IPC, rată anuală de 4,1% în decembrie 2021

În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. Natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflaţiei IPC să coboare până la 3% la finele anului 2022.

În plus, corecţia de la valori situate uşor peste 4%, în cursul anului 2021, la valori plasate confortabil în intervalul ţintei, respectiv în apropiere de 3%, este de aşteptat să aibă loc deja în cursul trimestrului I 2022", se spune în raport.

Sursa: Agerpres

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close