Antena 3 CNN Economic Cum se calculează preţul la factura de energie electrică. Câţi bani vor da românii din 1 ianuarie 2023 la curent

Cum se calculează preţul la factura de energie electrică. Câţi bani vor da românii din 1 ianuarie 2023 la curent

Este haos pe piaţa energiei de ceva timp, ordonanţele se tot modifică, iar de la 1 ianuarie ne vom întoarce la piaţa reglementată, cel mai probabil.

Cum se calculează preţul la factura de energie electrică. Câţi bani vor da românii din 1 ianuarie 2023 la curent
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    24 Oct 2022   •   20:00

"Perioada critică pentru un consumator casnic este în perioada iernii", a spus Dana Dărăban, director executiv ACUE, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN, referindu-se la cei aproximativ 9 milioane de clienţi casnici.

Aşa cum se ştie, în prezent avem trei limite de consum a energiei electrice: 100 kWh, 255 kWh şi 300 kWh.

Ce preţuri vor fi la energie electrică pe piaţa reglementată

Piaţa reglementată cu preţ fix de la 1 ianuarie la energie înseamnă:

- Pentru consumatorii casnici, rămânem la preţ fix de 0,68 şi 0,80 bani kilowattul.

- Preţul fix ar putea fi, de exemplu, la 1 un leu/kwh.

- Pentru industria mare, un preţ fix ar fi probabil de 1,3 lei/kwh. 

Sursa: ACUE

În prezent, cifrele şi preţul sunt încă în discuţii.

Până la 1 noiembrie, Guvernul ar putea să vină cu o nouă OUG care să stabilească exact aceste lucruri, inclusiv că se reglementează piaţa energiei electrice din 1 ianuarie 2023.

"Plafoanele legate de energia electrică s-ar putea să fie modificate de la 1 ianuarie, la fel şi modul în care se plafonează şi este posibil să mergem pe un model pe care îl vedem în prezent şi la gaze naturale. Un model cu nişte preţuri fixe, de la producător.

În momentul de faţă, avem această structură de plafonare până în decembrie. Aici intervine, faţă de ce am avut în aprilie, o modificare în marja de 255 kWh şi 300 kWh, unde se schimbă modul de aplicare a plafonului.

Până la 255 kWh se aplică acel plafon stabilit de ordonanţă, iar la un consum de 255-300 kWh se aplică o formulă din ordonanţă, un preţ mediu de achiziţie peste care vin costurile reglementate", a explicat Dana Dărăban, director executiv ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie).

Sursa: ACUE

Specialistul în energie este de părere însă, că cei care se încălzesc cu curent electric nu ar mai putea beneficia de plafonare, din cauza consumului foarte mare de kilowaţi.

"Cred că procentul celor plafonaţi este cam de 80%. Ce e important de ştiut e că în cei 300 kWh pe lună, cred că este imposibil pentru cineva care se încălzeşte cu curent electric, să se încadreze.

Din punctul meu de vedere, singura problemă la consumatorul casnic, dacă el ar fi vulnerabil din punct de vedere al veniturilor, el nu va putea să rămână sub plafon, dacă foloseşte încălzirea electrică", a atras atenţia Dana Dărăban.

Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică

*consum lunar până în 100 kWh: 0,68 lei/kWh, TVA inclus 

* consum lunar între 100 și 255 kwh: 0,80 lei/ kWh TVA inclus 

* consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață, din contract.

Sursa: Ministerul Energiei

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Câţi kilowaţi consumă aparatele electrocasnice din casă

Frigider: 42 kWh, consum mediu pe lună

Mașină de spălat vase: 18 kWh 

Cuptor electric: 66 kWh

Televizor: 22,5 kWh

Aer condiționat: 60 de kWh

Mașină de spălat: 80 de kWh.

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close