Antena 3 CNN Economic Preţuri fixe la energie electrică din ianuarie 2023. România revine la piaţa reglementată

Preţuri fixe la energie electrică din ianuarie 2023. România revine la piaţa reglementată

De la 1 ianuarie 2023, vom avea o altă OUG pe energie: se trece la piaţa reglementată. Anunţul vine după ce premierul Nicolae Ciucă s-a înţeles cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe această temă.

Preţuri fixe la energie electrică din ianuarie 2023. România revine la piaţa reglementată
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    19 Oct 2022   •   14:41

Pentru populaţie nu se schimbă mare lucru, rămân aceleaşi preţuri fixe, de 0,68 lei şi 0,80 lei kilowattul, în funcţie de consum, pe o perioadă de cel puţin doi ani, până în 2025.

Pentru restul consumatorilor, instituţiilor publice, spitale şi alt tip de consumatori, ar putea să fie un preţ de 1 leu.

Pentru industria mare, preţul ar putea fi ceva mai mare, de circa 1,3 lei.

Ce preţuri vor fi la energie electrică pe piaţa reglementată

Piaţa reglementată cu preţ fix de la 1 ianuarie la energie înseamnă:

- Pentru consumatorii casnici, rămânem la preţ fix de 0,68 şi 0,80 bani kilowattul.

- Preţul fix ar putea fi, de exemplu, la 1 un leu/kwh.

- Pentru industria mare, un preţ fix ar fi probabil de 1,3 lei/kwh. 

În prezent, cifrele şi preţul sunt încă în discuţii.

Până la 1 noiembrie, Guvernul ar putea să vină cu o nouă OUG care să stabilească exact aceste lucruri, inclusiv că se reglementează piaţa energiei electrice din 1 ianuarie 2023.

În prezent, încă mai au loc discuţii în coaliţia de guvernare cu distribuitorii şi furnizorii de energie.

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh.

Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Există un aparat electrocasnic care generează un consum foarte mare de energie electrică şi despre care nu se ştie acest lucru.

Mulţi cred că ar fi vorba despre aparatul de aer condiţionat, despre care se ştie că generează un consum mare, însă specialiştii în energie vorbesc despre un alt aparat electrocasnic.

Sunt puțin cei care știu că o plită electrică face gaură mare în buget când vine vorba despre consumul de energie. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii, consumă peste 120 de kilowați lunar.

Câţi kilowaţi consumă aparatele electrocasnice din casă

Frigider: 42 kWh, consum mediu pe lună

Mașină de spălat vase: 18 kWh 

Cuptor electric: 66 kWh

Televizor: 22,5 kWh

Aer condiționat: 60 de kWh

Mașină de spălat: 80 de kWh.

×
Subiecte în articol: energie electrică curent factura
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close