Antena 3 CNN Economic Ce pensie va primi un român în funcție de salariul pe care îl are în prezent. Suma primită pentru salariul minim este infimă

Ce pensie va primi un român în funcție de salariul pe care îl are în prezent. Suma primită pentru salariul minim este infimă

În ciuda sumelor exagerate pe care românii le plătesc acum pentru a-și asigura pensiile la bătrânețe, trebuie să știți că sumele primite nu vor fi deloc satisfăcătoare.

Ce pensie va primi un român în funcție de salariul pe care îl are în prezent. Suma primită pentru salariul minim este infimă
Sursa foto: Profimedia Images/Antena 3 CNN
de Sergiu Cora    |    17 Mar 2023   •   12:00

Când vine vorba de pensii, avem acum posibilitatea să solicităm de la Casele Județene un buletin de calcul, pentru a vedea exact câți bani vom încasa atunci când ne vom retrage din câmpul muncii. Și, am făcut, pentru dumneavoastră niște simulări.

La un salariu brut de 4 mii de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, dacă ieșiți la pensie, de drept, în 2033, adică peste 10 ani, veți avea o pensie medie de 1250 de lei. Asta dacă nu aţi cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

Mai urcăm o treaptă destul de mare în materie de brut, respectiv la 6000 de lei. Dacă aveți acest salariu și ieșiți la pensie peste 10 ani, nu veți încasa mai mult de 1.870 de lei.

De abia la un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia în 2033 va fi de 2.500 de lei.

Citește și: Marius Budăi, anunț despre vârsta de pensionare: ”Este halucinant! Nu vom trece în lege așa ceva!”

În toate aceste exemple nu este luată în calcul cotizarea la pilonul 2.

În orice caz, în cazul în care angajatul cotizează la acest pilon, contribuția pentru pensia de bază va fi mai mică, deci, mare lucru în plus nu se adaugă.

România promite, inclusiv prin PNRR, o reformare a sistemului de pensii. Rămâne de văzut cum va fi aceasta și dacă ar putea aduce ceva bani în plus.

×
Subiecte în articol: pensie
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close