Antena 3 Economic Companii Cel mai mare profit al unei companii din România. RECORDUL înregistrat de Petrom

Cel mai mare profit al unei companii din România. RECORDUL înregistrat de Petrom

22 Feb 2012   •   09:27
Cel mai mare profit al unei companii din România. RECORDUL înregistrat de Petrom
Sursa foto: Foto: Intact Images

Grupul Petrom a înregistrat,  în anul 2011, un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro). Acesta este cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România.

În 2010, grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei şi vânzări de 18,61 miliarde lei. În ultimele trei luni din 2010, Petrom a înregistrat un câştig de 779 milioane lei şi vânzări de 5,45 miliarde lei,  informează Mediafax.

Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

"Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţionala remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei. Am reuşit să stabilizăm nivelul producţiei în România şi avem satisfacţia mai multor realizări în activitatea noastră de explorare din Romania", a declarat într-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe."Am reînnoit licenţele de explorare şi am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) şi informaţii încurajatoare obţinute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)".

În pofida cererii deteriorate pe piaţa de retail, 2011 a fost primul an după privatizare când Rafinare şi Marketing a înregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzând elementele speciale, susţinut de îmbunătăţirea performantei operaţionale din rafinare. Ne vom concentra în continuare pe creşterea eficienţei şi disciplina financiară, în vederea dezvoltării noastre durabile şi pentru a ne atinge potenţialul de creştere", a mai spus Mariana Gheorghe.

Anul trecut, Petrom a intrat şi pe sectorul energiei electrice, prin începerea operaţiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobanţu. Grupul a mai finalizat şi construcţia centralei Brazi, însă operarea comercială este acum preconizată pentru a doua parte a acestui an.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close