Antena 3 CNN Economic Rate mai mari pentru români după ce mai multe bănci din România ar fi manipulat ROBOR-ul. Consiliul Concurenței confirmă ancheta

Rate mai mari pentru români după ce mai multe bănci din România ar fi manipulat ROBOR-ul. Consiliul Concurenței confirmă ancheta

Consiliul Concurenței a descins, marți dimineața, în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, după ce a demarat o anchetă legată de evoluția dobânzilor la lei.

Rate mai mari pentru români după ce mai multe bănci din România ar fi manipulat ROBOR-ul. Consiliul Concurenței confirmă ancheta
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    02 Noi 2022   •   10:28

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a confirmat procedura care poate dura chiar doi ani.  

"În mod normal nu se află de operațiunile noastre, decât ulterior desfășurării controalelor. Companiile nu au interesul să povestească faptul că sunt controlate. Noi, de asemenea, menținem discreția. Nu știu de unde a apărut această scurgere, dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfășurare la principalele bănci din țară. E doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. E un control care a început în această dimineață", spune președintele Consiliului Concurenței.  

"Problema nu e nivelul unui preț. Dacă prețul, mare, mic, cât este el, rezultă din forțele pieței, din punct de vedere concurențial e ok. Nu înseamnă că e bine din punct de vedere al consumatorului, prețul poate să fie mare, poate să fie greu de suportat, dar nu înseamnă că e anticoncurențial. Ce verificăm noi este dacă sunt acțiuni anticoncurențiale. Asta înseamnă că sunt înțelegeri între actorii de pe piață. Asta verificăm în orice piață. (...) Sunt diferite lucruri la care ne uităm. Ne uităm la ROBOR, dar ne uităm și la alte lucruri", a mai spus Bogdan Chirițoiu la TVR Info. 

Investigația poate dura și 2 ani

Președintele Consiliului Concurenței a explicat că investigația vizează atât modalitatea de calcul a ROBOR, dar şi IRCC.  

"Ne uităm şi la Robor şi la IRCC. Normal că e un şoc pentru oameni pentru că aveau dobânzi de 5% şi acum au ajuns la 8-9 la sută. Dacă se confirmă, amenda poate fi de 10% din cifra de afaceri. Investigația poate dura și 2 ani", a mai spus Bogdan Chirițoiu. 

ROBOR se calculează ca media aritmetică a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci "sunt dispuse" să plaseze depozite celorlalţi participanţi. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus recent că, în vară, băncile au "sărit calul" şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.  

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a distanțat.  

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%. 

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close