Antena 3 CNN Economic Creşterea economică a Chinei a încetinit pentru al şaptelea trimestru la rând

Creşterea economică a Chinei a încetinit pentru al şaptelea trimestru la rând

Creşterea economică a Chinei a încetinit pentru al şaptelea trimestru la rând
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    18 Oct 2012   •   11:18

China a anunţat o creştere economică de 7,4% în perioada iulie-septembrie 2012, confirmând tendinţa de încetinire din ultima perioadă şi ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei financiare mondiale.

Este al şaptelea trimestru la rând în care creşterea economică a Chinei încetineşte. Conform cifrelor anunţate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), în primul trimestru al acestui an, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 8,1%, după care a încetinit la 7,6% în al doilea trimestru.

Pe primele nouă luni ale acestui an China, a doua economiei mondială, a înregistrat o creştere anuală de 7,7%, ceea ce permite oficialilor chinezi să fie încrezători că obiectivul de 7,5% fixat pentru ansamblul anului 2012 va fi atins.

În 2011, economia Chinei a înregistrat o creştere de 9,2%, în timp ce în ultimele trei decenii media anuală s-a aflat în jurul a 10%.

„Semnele de stabilizare a economiei naţionale sunt mai clare judecând după cifrele din trimestrul al treilea şi în special cele privitoare la luna septembrie. Principalii indicatori arată că, deşi creşterea a continuat să încetinească, ritmul declinului s-a redus”, a declarat Sheng Laiyun, purtătorul de cuvânt al BNS, conform AFP.

Datale oferite de oficialii chinezi au mai arătat că investiţiile de capital fix au crescut cu 20,5% în primele nouă luni ale anului, producţia industrială a crescut cu 9,2% în ritm anual în luna septembrie (8,9% în luna august), în timp ce vânzările cu amânuntul din luna septembrie au înregistrat o creştere de 14,2%.

×
Subiecte în articol: crestere economica China
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close