Antena 3 CNN Economic Românii care vor primi cei mai mulți bani la pensie! Daniel Baciu: ”Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

Românii care vor primi cei mai mulți bani la pensie! Daniel Baciu: ”Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat care sunt românii care vor primi mai mulți bani la pensie după recalculare.

Românii care vor primi cei mai mulți bani la pensie! Daniel Baciu: ”Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    09 Ian 2024   •   00:00

Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, în luna septembrie, oamenii își vor primi deja pensiile recalculate. 

”Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevazute în legea 360”, a precizat șeful Casei Naționale de Pensii, potrivit România TV. 

”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. (…)

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație.

Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu. 

Cine poate ieși cu 5 ani mai devreme la pensie

Și Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor, dar și despre românii care au dreptul sa iasă mai devreme la pensie. 

"Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei. 

Pentru fiecare copil născut şi crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu şase luni, doi copii cu un an, şi aşa mai departe până la şapte copii. 

În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. 

Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit Ministrul Muncii, românii care lucrează mai mulți ani vor avea pensii mai mari. 

"Este important ca românii să știe că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.

La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.

Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv", a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.

Printre principalele reglementări din noua lege a pensiilor

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

- stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; 

- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; 

- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

×
Subiecte în articol: Daniel Baciu pensii
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close