Antena 3 CNN Economic De la risipă alimentară, la porții mai mici. Românii cumpără tot mai puțină mâncare, din cauza prețurilor uriașe: „E dureros”

De la risipă alimentară, la porții mai mici. Românii cumpără tot mai puțină mâncare, din cauza prețurilor uriașe: „E dureros”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 09:14 20 Aug 2025 Modificat la 09:14 20 Aug 2025
femeie cu un cos de cumparaturi in mana
Vânzătorii confirmă că majoritatea clienților cumpără acum în cantități reduse. FOTO: Getty Images

Dacă până acum risipa alimentară era un fenomen național, România fiind printre primele țări din Europa la cantitatea de hrană aruncată, acum datele arată o schimbare. Oamenii devin mai cumpătați, cumpără mai puțin, se gândesc de două ori înainte să pună ceva în coș, iar pe mesele lor ajung porții mai mici, dar suficiente. 

Într-o piață din Oradea, producătorii recunosc că prețurile au explodat în acest an, iar asta se simte în vânzările din ultimele săptămâni. Acum se cumpără la bucată, nu la kilogram.

Vânzătoare: „Prețurile sunt foarte mari, exagerat de mari. Eu mă mir cum de are lumea atâția bani. De fapt, acum s-au primit pensiile și nici măcar nu au venit oameni la piață, nu există acea puterea de cumpărare, nu se cumpără nimic aproape.”

Client piață: „Acum o să iau două piersici pe care le voi mânca într-o săptămână. O zi mănânc, două nu, și acopăr o săptămână cu fructe. E dureros, dar asta e realitatea.”

Sacoșele oamenilor arată altfel decât în urmă cu câteva luni. Jumătate de kilogram de fructe, câteva roșii, strictul necesar. Românii au devenit mai cumpătați, nu din convingere, ci din nevoie, pentru că prețurile cresc constant.

„Sunt prețuri exagerat de mari”

Client piață: „Nu se mai cumpără decât o zi, maximum două, bugetul este foarte mic, sunt prețuri exagerat de mari.”

Vânzătorii confirmă că majoritatea clienților cumpără acum în cantități reduse. Kilogramele au fost înlocuite de suta de grame sau de două–trei bucăți de fructe ori legume.

La măcelărie, oamenii nu mai cer un kilogram de carne, ci porții tot mai mici.

Administrator măcelarie: „Oamenii vin cu trei, patru lei, cer ca puiul să fie tăiat în două”.

Psihologii atrag atenția că această cumpătare forțată schimbă mentalitatea consumatorilor.

Andreea Dobrițan – psiholog: „Această cumpătare forțată are și un revers. Dacă e trăită în presiune și teama poate genera stres, frustrare sau lipsă permanentă. Ideal ar fi să transformăm acest context într-o lecție despre echilibru, să cumpărăm conștient, să evităm risipa și să păstrăm bucuria de a trăi ca disciplina financiară să nu devină o sursă de anxietate.”

Datele Băncii pentru Alimente arată că risipa alimentară începe să scadă, dar apar în paralel mai multe cereri de sprijin din partea familiilor vulnerabile.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close