Antena 3 CNN Economic Discuţii importante România-Ungaria despre securitatea energetică | Peter Szijjarto: "Dacă renunţăm la gazul rusesc, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara"

Discuţii importante România-Ungaria despre securitatea energetică | Peter Szijjarto: "Dacă renunţăm la gazul rusesc, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara"

Gazul rusesc este încă o necesitate pentru Ungaria, asta spune ministrul ungar al Afacerilor Externe de la Budapesta. Prezent la Bucureşti, acesta a criticat dur Bruxelles-ul pentru lipsa fondurilor de dezvoltare a infrastructurii. Oficialul maghiar a declarat şi că taxa introdusă de Bulgaria pentru gazele ruseşti care trec pe teritoriul său ar putea fi un pericol.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Noi 2023   •   09:40

Cu un teritoriu fără ieşire la mare, fiind dependentă energetic faţă de alte ţări, Ungaria reclamă că singura soluţie pentru diversificare este interconectarea. Reţeaua de sud est a Europei are însă capacitate limitată.

"Din cauta infrastructurii de fapt, nu putem să evităm folosirea gazului rusesc. Dacă renunţăm la gazul rusesc, dacă renunţăm la livrările lor, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara.

Noua lege din Bulgaria impune o taxă suplimentară de zece euro pe gazul care vine din Rusia pe fiecare megawatt/oră, ceea ce poate fi un pericol pentru siguranţa aprovizionării, în cazul nostru şi al Serbiei, pentru că gazul vine Turcia, prin Bulgaria, prin Ungaria", a declarat Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: "Vizita de la Bruxelles este o continuare firească a dialogului, axat pe dezvoltare"

"Pentru Ungaria, cel mai mare obstacol în calea diversificării este Bruxelles"

Oficialul maghiar a atacat dur Bruxelles-ul susţinând că statele din regiune ar trebui să convingă Comisia Europeană să acorde asistenţă financiară pentru dezvoltarea infrastructurii.

"Pentru Ungaria, cel mai mare obstacol în calea diversificării este Bruxelles şi câteva state membre", a spus Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.

În replică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a creat o oportunitate pentru a elimina dependența față de gazul rusesc.

"Când vine vorba despre astfel de investiţii strategice, eu cred că şi Comisia Europeană şi actuala comisie şi viitoarea comisie trebuie să fie inţeleaptă şi să inţeleagă pur şi simplu că e o miză mult prea mare", a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Citeşte şi: România se pregăteşte pentru schimbări importante în domeniul energiei

Odată cu transformarea industriei, România ar putrea contribui la asigurarea securităţii energetice a Ungariei. Europa continuă importul de gaze din Azerbaijan, iar oficialii azeri sunt de părere că volumul ar urma să crească.

"Primul pas către extinderea acestui coridor şi creşterii cantităţii include o creştere de un miliard de metri cubi, prin Coridorul Sudic, către Italia şi extinderea ulterioară a gazoductului Trans-Adriatic", a spus Samir Valiyev, adjunctul ministrului Energiei din Azerbaijan.

Securitatea energetică a adus la aceeaşi masă oficiali ai mai multor Guverne care au căutat soluţii şi alternative la dependenţa faţă de gazul rusesc.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close