Antena 3 CNN Economic Guvernul aplică măsurile de austeritate în România: Îngheață salariile, angajările la stat și cheltuielile

Guvernul aplică măsurile de austeritate în România: Îngheață salariile, angajările la stat și cheltuielile

Guvernul plănuiește să înghețe totul anul acesta, iar ordonanța de urgență prin care va face asta va fi publicată la începutul săptămânii viitoare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2023   •   09:09

E nevoie de economii substanțiale la bugetul statului, așa că se vor institui limite lunare de cheltuieli, vor fi înghețate salariile bugetarilor și angajările în sistem. 

Până acum, ordonanța a fost ținută la sertar, în speranța că ministerele vor veni cu propuneri suficiente să acopere gaura bugetară, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Citește și: Măsurile de austeritate pregătite de Guvern. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor

Miniștrii au venit cu planuri de reduceri de cheltuieli care ajung doar la 5 miliarde de lei, deși premierul Nicolae Ciucă a cerut o economie la bugetul de stat de 20 de miliarde de lei. 

”Nu există niciun fel de gaură la buget. Pentru că s-a folosit acest termen plastic, ca fiind o gaură. Nu este o gaură. Este o acțiune preventivă pentru a crea spațiu fiscal de intervenție in sprijinul cetățenilor și a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”, spune Adrian Câciu.  

Potrivit unor surse, angajările și salariile la stat ar putea fi înghețate de luna viitoare. Tot pentru reducerea cheltuielilor, o variantă discutată este interzicerea cumulului pensie-salariu la stat. Ministrul Muncii se opune vehement măsurilor de austeritate. 

”Nu cred că e posibil să interzicem cumulul de salarii și pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare. Dacă am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public și cu un stagiu de cel puțin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituțional.

De asemenea, tot Constituția spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat”, explică Marius Budăi. 

Ce măsuri fiscale va aplica până la urmă Guvernul, vom afla abia la începutul săptămânii viitoare. 

 

×
Subiecte în articol: îngheţare salarii
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close