Antena 3 CNN Economic Lider sindical Oltchim: Peste 1.000 de angajaţi de la combinat vor fi disponibilizaţi

Lider sindical Oltchim: Peste 1.000 de angajaţi de la combinat vor fi disponibilizaţi

de M.Z.    |    01 Apr 2013   •   18:44

Un număr de 1.020 de salariaţi de la Oltchim vor fi disponibilizaţi, a declarat, luni, liderul sindical Corneliu Cernev, la Ministerul Economiei.

"Vom avea timp în două săptămâni să discutam despre listele cu disponibilizări. Ele există, dar nu au fost făcute publice. Este vorba despre 1.020 de salariaţi", a afirmat Corneliu Cernev, după discuţiile purtate cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, conducerea executivă a societăţii Oltchim şi administratorii judiciari.

Liderul sindical a menţionat că o Ordonanţă de Guvern privind plata salariilor angajaţilor Oltchim va intra spre aprobare în următoarea şedinţă de Guvern.

"O Ordonanţă pentru plata salariilor restante va intra în şedinţa de Guvern de miercuri. Salariile compensatorii se acordă conform contractelor colective de muncă. Salariaţii primesc 6, 12 sau 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime", a precizat Corneliu Cernev.

Vinerea trecută a fost a treia zi consecutivă de proteste la combinatul chimic.

Peste 1.500 de salariaţi ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strâns, joi dimineaţă, într-un miting de amploare, protestând faţă de restanţele salariale din luna decembrie şi lipsa perspectivelor cu privire la viitorul celui mai mare agent economic din judeţul Vâlcea. Protestatarii sunt atât angajaţi ai combinatului de la Vâlcea, cât şi ai combinatului Petrochimie de la Piteşti.

Miercuri, peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat traficul pe Drumul Naţional 64, timp de două ore, cerând administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Tot miercuri, peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat pe DN 65 B şi au blocat şoseaua în zona Vămii din Piteşti, la un moment dat o parte a protestatarilor îmbrâncindu-se cu jandarmii care au intervenit să elibereze drumul.

Combinatul vâlcean Oltchim este cea mai mare unitate economică din judeţ având peste 3.000 de angajaţi. De nouă luni traversează cea mai gravă criză economică, a fost închis în vara anului 2012, a trecut printr-o tentativă de privatizare nereuşită, a fost repornit la 5% capacitate în octombrie, iar de la sfârşitul lunii ianuarie 2013 se află în procedură de insolvenţă.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Citeşte şi Conducerea Oltchim cere Ministerului Economiei ajutor pentru plata salariilor până vineri×
Subiecte în articol: Oltchim someri
Parteneri
Salariul necesar pentru o pensie de 2.000 de lei
x close