Antena 3 CNN Economic Modificările la Legea pensiilor, "acoperite" de greva profesorilor. Ce trebuie să ştie românii | Amendamentele au fost depuse oficial

Modificările la Legea pensiilor, "acoperite" de greva profesorilor. Ce trebuie să ştie românii | Amendamentele au fost depuse oficial

Modificările depuse la Legea pensiilor care îi interesează pe toţi românii au fost depuse recent şi au trecut neobservate, fiind "acoperite" de greva profesorilor din aceste zile.

Modificările la Legea pensiilor, "acoperite" de greva profesorilor. Ce trebuie să ştie românii | Amendamentele au fost depuse oficial
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    12 Iun 2023   •   02:00

Amendamentele la legea pensiilor, privind creşterea vârstei de pensionare şi tăierea unor pensii, au fost depuse oficial în aceste zile, cu toate modificările care se vor face, dar au scăpat din ochi din cauza grevei din educaţie.

În timp ce avem aceste greve și proteste, informația a trecut aproape neobservată: și anume, au fost depuse amendamente în Senat la legea care va creşte vârsta de pensionare, va tăia din pensiile speciale și nicio pensie specială nu va depăși salariul. 

Într-un amendament care este la această lege, scrie foarte clar că și pensiile militarilor vor fi modificate, recalculate. 

Şi mai important, acești oameni vor ieși la pensie la 65 de ani, adică va crește vârsta de pensionare standard de la 60 de ani la 65 de ani.

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Schimbările din Legea pensiilor

Aşadar, creşte vârsta standard de pensionare la 65 de ani până în 2035 pentru polițiști, pompieri, militari, profesori, inclusiv pentru femei. 

"Art. 16 - (2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin.  (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în Anexa de la Lege 223/2015 privind pensiile militare de stat şi Anexa nr. 6 care face parte integrantă din lege", scrie în amendamentul depus la Senat.

Până în prezent, anumite categorii, cum ar fi polițiștii, militarii, pompierii, aveau o vârstă standard de pensionare de 60 de ani. 

"Discutăm de vârstele de pensionare și vârstele standard în sistemul public de pensii, unde acum avem vârsta de pensionare standard pentru bărbați 65 de ani, iar pentru femei încă nu a atins acest nivel, dar și în cazul femeilor urmează ca vârstele standard să ajungă la 65 de ani. 

Dacă discutăm de pensiile acestea care fac obiectul discuțiilor din această perioadă, pensiile care se stabilesc altfel decât cele pe bază de punctaj, acolo aveam două mari probleme abordate.

Pe de o parte, cuantumurile care se stabileau după altă regulă, iar pe de altă parte aceste vârste standard, care de cele mai multe ori erau foarte timpurii și au fost acele cazuri când persoane în deplinătatea forței de muncă au decis, și legea le-a permis, să se pensioneze și după aceea i-am regăsit din nou în instituțiile publice. 

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Fostul şef al Casei de pensii, despre amendamentele la Legea pensiilor

Creșterea vârstei standard de pensionare reprezintă un aspect care trebuie avut în vedere şi datorită aspectelor de natură demografică, pentru că pe de o parte discutăm de creșterea speranței de viață și în special speranța de viață la vârsta pensionării, care este în creștere și este un lucru foarte bun, pentru că cetățenii români beneficiază și de un sistem de sănătate care le permite să trăiască mai mult, ceea ce este un lucru lăudabil și atunci și capacitatea de muncă este pusă în corelare cu vârsta biologică. 

De aceea, pentru egalitate de tratament, probabil aceste amendamente au fost avute în vedere. 

Știu că se invocă în aceste situații faptul că anumite persoane și anumite profesii, la anumite vârste, nu mai permit exercitarea profesiei. Dar îmi amintesc că în 2010, când prin legea 263 majoram vârstele de pensionare pentru cei mulți, atunci se invoca principiul acela al reorientării profesionale. 

Eu cred că și în aceste domenii oamenii pot să fie utilizați pe alte paliere ale instituțiilor unde activează, unde capacitatea fizică să nu fie foarte solicitantă", a spus Doina Pârcălabu, fost șef al Casei Naționale de Pensii, sâmbătă, la Antena 3 CNN. 

Aşadar, vârsta standard de pensionare va fi pentru toţi românii de 65 de ani până în 2035. Se vor putea pensiona mai devreme doar cei care sunt incluşi în anumite grupe.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close