Antena 3 CNN Economic Ce pensie va avea un român cu salariu de 5.000 de lei în prezent

Ce pensie va avea un român cu salariu de 5.000 de lei în prezent

Tot mai mulţi români sunt interesaţi de pensia pe care o vor avea după zeci de ani de muncă şi mulţi îşi fac simulări de calcul în funcţie de salariul brut pe care îl au.

Ce pensie va avea un român cu salariu de 5.000 de lei în prezent
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    17 Mai 2023   •   15:05

Elementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie se regăsesc în buletinul de calcul, document care poate fi solicitat casei de pensii din raza de domiciliu, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit acestora, în prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică", potrivit CNPP.

Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste "punctaje anuale" se adună.

Suma se împarte la "stagiul complet de cotizare", adică la vechimea totală a contribuabilului.

Rezultă astfel "punctajul mediu anual" al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei.

CNPP precizează că nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii.

La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

Vezi şi: Ce pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

Valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea "punctajului" cu "punctul de pensie". "Punctajul" rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului.

"Punctul de pensie" este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor. Punctul de pensie este majorat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ce pensie va avea un român cu salariu de 5.000 de lei

La un salariul brut de 5.000 de lei și pensionarea în 2033, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, dacă asiguratul a contribuit doar la bugetul de pensii de stat, nu şi la Pilonul II.

Calculele sunt făcute în baza metodologiei actuale, considerând că întreaga contribuție de 25% din salariul brut merge către sistemul public de pensii, potrivit calculelor făcute de adevarul.ro.

România s-a angajat prin PNRR să realizeze o amplă reformă a sistemului de pensii, urmând să pună la punct până la finalul acestui an toate modificările necesare eliminării inechităţilor din sistem.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
Subiecte în articol: pensie salariu salariu brut
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close